24.5.2019 21:54
Vijesti
Home » ANALIZE » Istanbul će izgraditi kanal dug 45 kilometara
Istanbul će izgraditi kanal dug 45 kilometara

Istanbul će izgraditi kanal dug 45 kilometara

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je naglasio da je cilj smanjiti rizik povezan s brodskim prevozom opasnog tereta u Bosforu, naglasivši da je riječ o strateškom razvojnom projektu

ANKARA (AA) – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak je izjavio da će Istanbulski kanal, po uzoru na Suecki i Panamski kanal, biti “svjetski brend”, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom obraćanja u Istanbulu na ceremoniji predstavljanja kandidata vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za predstojeće izbore u Turskoj, Erdogan je naglasio da će projekt Istanbulskog kanala u velikoj mjeri rasteretiti Bosfor čime će se izbjeći “okolišna katastrofa”.

Plovni kanal, dug 45 kilometara, povezivat će Mramorno i Crno more, a trebao bi biti završen do 2023. godine.

Erdogan je naglasio da je cilj smanjiti rizik povezan s brodskim prevozom opasnog tereta u Bosforu, naglasivši da je riječ o strateškom razvojnom projektu.

Istakao je da će Turska i narednih godina nastaviti sa ekonomskim rastom, izrazivši nadu da će ove godine privući oko 40 miliona turista, dok je u narednom periodu cilj 50 miliona turista godišnje.

“Već znate kako izgleda Istanbul. Ali već 29. oktobra vidjet ćete novi Istanbul”, kazao je Erdogan, podsječajući na dan kada će biti otvoren dugo očekivani treći aerodrom u Istanbulu.

“Riječ je o aerodromu kapaciteta 90 miliona putnika godišnje u prvoj fazi”, rekao je turski predsjednik, dodajući da će se cijeli svijet diviti novom aerodromu.

AA

Foto: www.sozcu.com.tr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.