07.7.2020 19:57
Vijesti
Home » ANALIZE » Otvoren auto-put Istanbul Izmir
Otvoren auto-put Istanbul Izmir

Otvoren auto-put Istanbul Izmir

Autoput je dug 426 kilometara, a putovanje između najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Turskoj Istanbula i Izmira skratio je s 8,5 na 3,5 sata

Istanbul

Bivši premijer i predsjednik parlamenta Turske Binali Yildirim bio je među prvim vozačima koji su koristili novootvoreni autoput između Istanbula i Izmira, u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši premijer i aktuelni zastupnik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske snimljen je za volanom minibusa kojim je u pratnji supruge Semihe Yildirim doputovao iz Izmira u Istanbul.

Yildirim je u kratkoj izjavio pozvao vozače da se pridržavaju saobraćajnih pravila.

Radi se o novom mega projektu realizovanom u Turskoj, za čiju je izgradnju kamen temeljac postavljen 2010. godine, a koji je otvoren prošlog vikenda.

Autoput je dug 426 kilometara, a putovanje između najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Turskoj Istanbula i Izmira skratio je s 8,5 na 3,5 sata.

Kako je prilikom otvorenja autoputa u nedjelju rekao predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, projekat je finansiran uz pomoć modela Izgradi-Upravljaj-Prenesi i turska država nije potrošila nijedan novčić.

Vrijednost projekta je 11 milijardi dolara.

AA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.