21.9.2020 3:52
Vijesti
Home » ANALIZE » Sve jača ekonomska saradnja Crne Gore i Turske
Sve jača ekonomska saradnja Crne Gore i Turske

Sve jača ekonomska saradnja Crne Gore i Turske

Crnu Goru i Tursku veže i bogata istorija, a posebna kopča je značajna crnogorska dijaspora u Turskoj, što je dodatan kohezioni faktor naših odnosa”, rekao je Marković

Dobri politički i bilateralni odnosi Crne Gore i Turske obilježeni su i sve snažnijom ekonomskom saradnjom i porastom stranih direktnih investicija, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i turskog ambasadora Serhata Galipa, kojeg je premijer primio u oproštajnu posjetu.

“Crna Gora i Turska su prijateljske zemlje, naše političko razumijevanje je zaista na visokom nivou ali i naša ekonomska saradnja jača. Posebno me raduje činjenica da je robna razmjena značajno povećana u odnosu na prethodne godine“, kazao je Marković.

Na sastanku je bilo riječi i o privlačenju novih investicija i pokretanja proizvodnje u realnom sektoru.

Ambasador Galip, navode iz Vladem, je istakao da je Turska na trećoj poziciji po stranim direktnim investicijama sa 44,3 miliona eura, a pozitivnim je ocijenio i povećanje izvoza iz Crne Gore u Tursku.

“Crnu Goru i Tursku veže i bogata istorija, a posebna kopča je značajna crnogorska dijaspora u Turskoj, što je dodatan kohezioni faktor naših odnosa”, rekao je premijer.

Marković je zahvalio na podršci Turske crnogorskim strateškim opredjeljenjima, kao i na brojnim aktivnostima Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u okviru izgradnje društvene i socijalne infrastrukture.

Premijer je kazao i da nakon ulaska u NATO, Crna Gora i Turska imaju priliku da sarađuju na većem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu, bezbjednost.

“Ambasador Galip je u tom kontekstu ocijenio da je uloga Crne Gore za primjer u regionu i šire”, saopšteno je iz Vlade.

 

vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.