13.7.2020 10:48
Vijesti
Home » ANALIZE » Vlada Crne Gore objavila poziv za koncesije za aerodrome
Vlada Crne Gore objavila poziv za koncesije za aerodrome

Vlada Crne Gore objavila poziv za koncesije za aerodrome

Ministar saobraćaja Osman Nurković ranije je kazao u intervju za AA da je interesovanje inostranih kompanija veliko te da je obaveza ponuđača da avansno uplati najmanje 100 miliona eura

Podgorica

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva objavilo je danas javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti.

Predmet koncesije je, kako se navodi u pozivu, izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje Aerodroma Crne Gore.

“Namjera je da se kroz dodjelu koncesije obezbijedi neophodna valorizacija Aerodroma Crne Gore na dugoročan i održiv način koji će biti u interesu Crne Gore i njenog daljeg ekonomskog razvoja”, navodi se u pozivu.

Dvostepeni postupak obuhvata dvije faze, odnosno javni oglas za pretkvalifikaciju i poziv za dostavljanje ponuda.

Prijave za pretkvalifikaciju moraju se dostaviti fizički Tenderskoj komisiji do 25. novembra do 12 sati.

Ministar saobraćaja Osman Nurković ranije je kazao u intervju za AA da je interesovanje inostranih kompanija veliko te da je obaveza ponuđača da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda aerodroma.

Pretkfalifikaciona faza trajaće 45 dana nakon čega se očekuje i tenderska procedura. Javni poziv objavljen je i u uglednom ekonomskom časopisu “Financial Times”.

AA

Foto: http://www.radiodux.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.