25.7.2024 2:39
Breaking News

Admiral Markets: Aktivno na valutnom tržištu, u fokusu turska lira!

Prošle sedmice se dogodilo nekoliko događaja koji su unijeli nervozu na valutna tržišta te uzrokovali veće pomake nego su uobičajeni zadnjih mjeseci.

Najveći pomaci su se događali na turskoj liri koja je početkom prošle nedjelje u samo nekoliko dana izgubila blizu 10% vrijednosti u odnosu na ostale valute. Turska centralna banka je odmah odlučno reagovala te je referentnu kamatnu stopu podigla sa 7,75% na 12% , što je bilo mnogo više nego su tržišta očekivala, pa je lira do kraja nedjelje ojačala 10-ak posto te nadoknadila izgubljenu vrijednost. Kurs EUR/TRY stabilizirao se oko 3,05.

Poremećaji u vrijednosti valuta tržišta u razvoju su bili očekivani, te su se prije par mjeseci dogodili na valutama Indije i još nekoliko manjih zemalja a vjerovatno najvažniji uzrok slabljenja valuta zemalja u razvoju je početak zatezanja američke monetarne politike. Naime, sada više nema stotina milijardi dolara koje napuštaju SAD i odlaze u zemlje u razvoju, nego su se ogromne količine novca počele vraćati iz zemalja u razvoju u SAD i u Evropu, što uzrokuje slabljenje valuta zemalja u razvoju.

Događaji u Turskoj, zajedno sa odlukom američke centralne banke o nastavku smanjivanja opsega programa štampanja novca, uticali su i na jačanje dolara u odnosu euro i britansku funtu. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi približno 1,3500 i ima tendenciju daljeg pada

Kao što je najavljeno, na valutnom paru USD/JPY došlo je do korekcije te trenutni kurs iznosi približno 102,00 jena za jedan dolar. Ako padne još malo, na recimo 101,00 postoji velika vjerovatnoća da će nakon toga nastaviti rasti prema 110,00 u narednim mjesecima.

Za ovu sedmicu je najavljeno dosta važnih događaja, pa se očekuje nastavak volatilnosti na većini najtrgovanijih valuta. Konferencije za novinare imaju centralne banke Eurozone, Britanije i Australije a iz SAD-a dolazi podatak o novootvorenim radnim mjestima u prethodnom mjesecu.

S obzirom na događaje prethodne nedjelje, kakvo kretanje vrijednosti valuta očekivati u narednim mjesecima?

Kao što je bilo najavljivano u prethodnim analizama, čini se da je počeo dugoročni trend slabljenja eura u odnosu na američki dolar, te očekujem nastavak pada kursa ovog valutnog para prema 1,3000, a kratkoročne oscilacije i skokove prema gore treba iskoristiti za bolju cijenu otvaranja prodajnih naloga.

Australijski dolar je takođe, kao što je bilo najavljivano, pao ispod 0,9000 u odnosu na američki dolar, i trenutno se nalazi na približno 0,8800. Prošle sedmice, kada je većina ostalih valuta slabila u odnosu na američki dolar, australijanac je ostao na približno istom nivou. To može upućivati na barem privremeni kraj slabljenja ove valute. Kurs AUD/USD bi lako mogao u roku nedjelje ili dvije dosegnuti 0,9000 te nakon toga vjerovatno nastaviti padajući trend.

Analitičar
Admiral Markets

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.