16.4.2024 13:51
Breaking News

Doba korone: A.MURATI PRVI ULCINJANIN KOJI JE PRIMIO VAKCINU

Arbnor Murati je magistar farmacije. Jedna je od prvih osoba iz Ulcinja, možda i prvi, koji je primio prvu dozu vakcine protiv nove vrste koronavirusa. Živi i djeluje u Istanbulu, u Turskoj. Za Portal Ul-info je govorio o situaciji koju je izazvala pandemija, mjere koje su preduzete u Turskoj, vakcinaciji i mnogo toga drugog.

„Došao sam u Tursku 2012. godine, kada sam dobio tursku državnu stipendiju. Prvu godinu sam studirao turski jezik, a poslije godinu dana sam počeo studije na Medicinskom fakultetu, smjer farmacija. Tokom studija, kao daroviti student, dobio sam Erasmus stipendiju i proveo godinu dana na najstarijem univerzitetu u Evropi, na Univerziteti u Bolonji, u Italiji. Tokom drugog semestra četvrte godine bio sam dio naučnih istraživanja na Univerzitetu „Henrich Heine“, na Institutu za otkrivanje novih antibiotika. Vođa instituta je bio čuveni prof. dr Peter Prokch. Poslije ovog iskustva vratio sam se na Univerzitet u Ankari gdje sam odbranio titulu magistra farmacije. Po diplomiranju, preselio sam se u Istanbul, gdje radim u jednoj privatnoj bolnici i istovremeno sam specijalizant na istambulskom univerzitetu“, kazao nam je Murati.

Među državama koje se, po njegovom mišljenju, izdvajaju po dobrom vođenju i odličnoj organizaciji situacije sa pandemijom je nesumnjivo Turska.

„Tokom perioda pandemije Ministarstvo zdravlja ove države, na čelu sa ministrom Fahrettinom Kocom i njegovim timom, je uradilo neumoran posao, počevši od najprostijeg – raspodjelu besplatnih maski putem kodova, pa sve do organizovanja filacijskih ekipa za praćenje zaraženih i njihovih kontakata“, ocijenio je on.

Po njemu, jedna od najpozitivnijih stvari koja se desila u Turskoj u ovom periodu je otkriće brzog testa za dijagnostifikovanje COVIDa-19, koji se razvija od strane turskih istraživača Nacionalnog centra za istraživanje nanotehnologije (UNAM) pri Univerzitetu Bilkent.

„Sistem dijagnostifikovanja se bazira na nanotehnologiji i razvijen je od strane turskih istraživača za testiranje COVIDa-19 za 10 sekundi, ima stopu tačnosti na nivou od 99% i nema potreba da se uzorak uzme iz nosa“, objašnjava Murati.

Turska je od sredine januara počela snažnu kampanju vakcinisanja protiv nove vrste koronavirusa, koja je uzrokovala bolest poznatu kao COVID-19. Ministar zdravlja, Fahrettin Koca, je prva osoba koja se vakcinisala u Turskoj sa vakcinom antiCOVID koja se zove „CoronaVac“ i proizvodena je od kineske farmaceutske kompanije „Cinovac Biotech“.

„Autoriteti su predvidjeli da se prvo vakcinišu radnici u sistemu zdravstvene zaštite i osjetljive grupe. Početni testovi su pokazali da je ova vakcina ima efikasnost na nivou od 91%. Planira se i imunizacija vakcinom američkog farmaceutskog giganta i njegovog njemačkog partnera Pfizer/BioNTech“, kazao je Murati.

Arbnor je svoju prvu dozu vakcine Sinovac primio prije destak dana, tačnije 19. januara ove godine, a druga doza je planirana u razmaku od 28 dana od prve doze.

„Vakcina Sinovac je proizvedena po tradicionalnim metodama, tj. radi se o tzv. neaktivnoj vakcini, koja unutar sebe ima djeliće oslabljenog i mrtvog virusa koji ne štete tijelu, već ‘obavještavaju’ imuni sistem da se probudi, bori i proizvodi antitijela“, pojasnio je on.

Što se tiče vakcina koja će se, između ostalog, koristiti i u Crnoj Gori, farmaceutska kompanija Sinopharm je obavijestila javnost da je njena vakcina 70% efektivna protiv novog koronavirusa i traže odobravanje od strane autoriteta.

„Ova vakcina je dobila odobrenje od strane Nacionalne biotehnološke grupe Kine (CNBG), filijala kompanije SinoPharm sa državnim vlasništvom. Institut bioloških proizvoda u Pekingu je obavijestio da ova vakcina ima efikasnost na novu od 79,34% dok je stepen pozitivnog pretvaranja u antitijela oko 99%. Privremeni rezultati kliničkih testova ‘treće faze’ vakcine, koji su se razvili u nekoliko država, pokazali su da „vakcina može da uzrokuje stvaranje antitijela na koronavirus poslije dvije injekcije. Ranije ovog mjeseca, u nekoliko država je zvanično odobrena eksperimentalna vakcina kompanije Sinopharm, uz isticanje da je ona 86% efikasna“, objašnjava on.

On je pozvao građane Ulcinja da se vakcinišu.

„I pored teorija zavjere, da vakcina stvara probleme, kao one u razvoju djece, koje nemaju naučno pokriće, treba znati da vakcina spašava živote, isto kao što je spašavala tokom prošlog vijeka kod bolesti tuberkuloze, hepatitisa A, itd. Bez otkrića vakcina milioni ljudi ne bi imali mogućnost da žive. Zato glavu gore, hrabro i naprijed putem jednog zdravijeg svijeta!“, zaključuje Murati.

(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Infoterapija u doba korone”, koji sprovodi NVO “Ul info”, a koji je dio projekta “Promocija medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu”, koji realizuju Albany Associates, Institut za medije Crne Gore i Mediacentar Sarajevo.)

http://mne.ul-info.com/

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.