16.7.2024 4:26
Breaking News

Ekonomski eksperti: Strani kapital će i dalje stizati u Tursku

Direktor Evropskog centra za poslovne studije (CEPS) Daniel Gros tvrdi da su finansijski pokazatelji i vrijednosti Turske trenutno pozitivni na međunardnom tržištu i da će međunarodni kapital nastaviti tok ka Turskoj.

 Gros je u intervjuu za AA istakao da budžetski deficit i spoljašnji dug i u Turskoj predstavlja ekonomski rizik, ali da je dobro obrazovano i rastuće stanovništvo velika prilika za tu zemlju.

 “Međunarodni kapital će nastaviti tok ka Turskoj. Geopolitički položaj Turske je nekada predstavljao prioritetnu benficiju, ali je trenutno to postao faktor rizika. U Tursku se slijevaju velike strane investicije koje su donijele stabilizaciju ekonomskog sistema. Trenutni finansijski pokazatelji Turske su pozitivni“, kazao je direktor CEBS-a Gros.

 Direktor Evropskog centra za međunarodnu ekonomsku politiku (ECIPE) Hosuk Lee-Makiyama je kazao da je jasno da je Turska ekonomija u koju se može ulagati, a da je stvarno pitanje zašto ne i više od toga.

 Lee-Makiyama smatra da su posljednja dešavanja na turskom tržištu, a koja su rezultirala odljevom kapitala i blagim padom vrijednosti lire, povezani sa dešavanjima na kineskom tržištu jer upravo iz Kine investitori dobijaju signale da bi kapital trebali usmjeriti ka „sigurnijim lukama“.

 “Turska je stavila akcent na izvoz i jednu četvrtinu nacionalnog dohotka ubire od izvoza. To je u prosjeku skoro u omjeru kao i u Kini“, kazao je Lee-Makiyama.

 Ekonomski ekspert ECIPE-a Matthias Bauer tvrdi da Turska nudi brojne mogućnosti stranim investitotima i da je ta zemlja zadržala političku stabilnost uprkos svim problemima sa kojim se suočila u proteklom periodu.

 Ističući da bi realizacija unutrašnjih političkih procesa reformi u Turskoj dodatno ojačala povjerenje stranih investitora, Bauer je kazao da je neophodno da se i buduća turska vlada nastavi baviti reformama i borbom protiv korupcije.

 Ukazujući na podatak da je turska berza 2015. godine 20 posto ispod maksimalne vrijednosti i da valuta lira nije pala na najnižu vrijednost, Bauer je kazao da Turska predstavlja veliki potencijal za portfolio i dugoročne investicije.

 I Alessio Terzi, stručnjak istraživačkog centra Bruegel, također smatra da je Turska u dobroj situaciji gledano sa demografskog aspekta i aspekta povećanja proizvodnje.

 “Sa ekonomskog stanovišta Turska je na veoma stabilnim temeljima. Rastući broj mladog stanovništva i investiranje u obrazovanje su dobar put kojim ova zemlja ide“, smatra Terzi.

 Terzi dalje naglašava da je neophodno da Turska zadrži političku stabilnost dugoročno gledano, kako bi zadržala i pozitivne trendove u ekonomskom pogledu.

 Profesor sa Univerziteta Turin i ekspert ECIPE-a Miriam Campanella upozorava da bi Turska kao i druge rastuće ekonomije mogle biti pogođene eventualnim povećanjem kamata američke Centralne banke (Fed).

 “Fedovim povećanjem kamata bi posebno bila pogođena turska lira i spoljnji dugovi. U toku stagnacije na međunarodnom ekonomskom tržištu, Turska je zabilježila veliki dotok stranog kapitala, posebno usmjerenog u infrastrukturu“, kazala je Campanella.

 TRT Bosanski

(Anadolu Agency)

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.