14.6.2024 1:11
Breaking News

Galip: Turska će biti jača i stabilnija nakon puča

Hapšenje osoba koje su umiješane u pokušaj puča ne znači destabilizaciju Turske, kao što se misli, već sasvim suprotno, to je čini još više stabilnijom i demokratičnijom zemljom. Uvjeren sam da će naša zemlja ostaviti iza sebe negativne posljedice ovog iskustva i za kratko vrijeme biti mnogo jača i stabilnija zemlja, kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip. Ističe da je pokušaj puča bio terorizam.

POBJEDA: Kako vidite trenutnu situaciju u Turskoj? Da li je stanje stabilno?

GALIP: Crnogorska javnost je upoznata sa dešavanjima u vezi sa pokušajem vojnog puča 15. jula 2016. godine, koji je usmjeren na demokratski režim naše zemlje od strane terorističke organizacije Fetulaha Gulena. I mi smo kao ambasada ova dešavanja podijelili s javnošću.

Naš predsjednik, premijer, poslanici Velike narodne skupštine Republike Turske uz pomoć i podršku turskog naroda i patriotskih institucija stali su pred pučiste kao jedno tijelo i izvojevali veliku istorijsku pobjedu.

Naš predsjednik, premijer, Vlada, poslanici Velike turske narodne skupštine i turski narod su svi zajedno porazili ovaj pokušaj udara i stali uz demokratiju i vladavinu prava. Oni su spriječili pokušaj puča od strane terorističke organizacije i čete Fetulaha Gulena.

Demokratija u našoj državi je preživjela veliku opasnost, a snaga turskog naroda ponovo je dokazana.

Stanje u našoj državi je sada normalizovano. Svi naši funkcioneri na čelu sa predsjednikom, premijerom i načelnikom Generalštaba, naš predsjednik, premijer, Vlada, poslanici Velike turske narodne skupštine i turski narod su svi zajedno porazili ovaj pokušaj udara i stali uz demokraciji i vladavinu prava. Sve naše institucije i organizacije nastavljaju sa radom.

Nakon otkrivanja članova terorističke organizacije, koja je organizovala pokušaj puča, stabilnost naše države je na još većem nivou nego što je bila prije pokušaja puča. Ovi ljudi su imali cilj da naruše stabilnost, pojedini su uhapšeni i odgovaraju pred zakonom, a za pojedinima se još traga.

Želim da svi dobro shvate da u vezi stabilnosti u Turskoj ne postoji nikakav dugoročni ili kratkoročni problem kada se uzme u obzir postojeća ekonomska i duhovna snaga naše zemlje. Nastavlja se procedura da svi oni koji su umiješani u ovaj pokušaj puča budu kažnjeni u skladu sa zakonom.

U cilju očuvanja demokratije i pravne države kao i slobode i temeljnih prava, kao jedna od mjera donešena je odluka o uvođenju tromjesečnog vanrednog stanja u Turskoj od 20. jula 2016. godine.

POBJEDA: Evropska unija je takođe upozorila da ne podržava vraćanje smrtne kazne, o čemu je bilo riječi u turskim institucijama? Da li će Turska učiniti sve što smatra potrebnim da stabilizuje situaciju, bez obzira što o tome misle EU i SAD?

GALIP: Zahtjev za donošenje smrtne kazne došao je od strane naroda koji je izašao na ulice da brani demokratiju. Ovaj predlog je narod stavio na dnevni red u Turskoj. Naš parlament dužan je da uzme u obzir zahtjeve svog naroda.

Ali, u okviru postojećeg zakonodavstva, svjesni smo naših međunarodih obaveza i vrijeme će pokazati kakva će odluka biti donešena na kraju rada na ovu temu. Vjerujem da će naš parlament donijeti najispravniju odluku.

http://portalanalitika.me/

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.