14.6.2024 1:08
Breaking News

Hoće li Olimpijski plamen gorjeti u Istanbulu?

Turska se peti put kandiduje za Olimpijske igre i ovoga puta želi pobijediti više nego ikada. Hoće li Istanbul nadmašiti Tokio i Madrid i uspjeti da bude domaćin Olimpijskih igara 2020. godine?  Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partija) i Olimpijski komitet Republike Turske ne vide razloga da se na ovo pitanje ne odgovori sa “da”. Ukoliko aktuelna vlada u Turskoj uspije organizirati Olimpijske igre, zauzeće jedno važno mjesto u sjećanju turskog naroda.

U slučaju da Istanbul bude grad domaćin OI 2020. godine, biće to prvi put da jedna zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom ugosti Olimpijske igre, ali i prvi put da se OI održavaju u jednom gradu i istovremeno na dva kontinenta.

Istanbul je jedan od najvećih i najstarijih gradova svijeta. On je bio domaćin Megarancima, Antičkim Grcima, Rimskoj Imperiji, Bizantijskom Carstvu i Osmanskom Carstvu. Grad koji je vijekovima istovremeno bio dom za mnoge ljude različitih religija, jezika, rasa i kultura , a koji i dan danas čuva svoj kozmopolitski sastav.

Vladajuća AK Partija upravo iz tog razloga smatra da će Olimpijske igre veoma doličiti Istanbulu. Vlada želi da u grad koji mostovima spaja Evropu i Aziju privuče ljude iz svih krajeva svijeta, gdje će oni putem univerzalnosti sporta izgraditi mostove prijateljstava i različitih kultura. Tako i glasi slogan za Olimpijske igre u Istanbulu “Bridge Together” (Gradimo most zajedno).

Olimpijske igre su za vladajuću Stranku pravde i razvoja mnogo više od sportskog događaja. Vlada ima cilj da 2023. godine, na stogodišnjicu utemeljenja Republike Turske, bude na vlasti i Tursku dovede u status vodeće zemlje u svakom smislu. Ekonomski i kulturni prosperitet koji će biti ostvaren u sklopu aktivnosti na unaprijeđenju infrastrukture i objekti koji će biti izgrađeni za OI 2020. godine, za vladu će biti samo još jedna stepenica koja vodi ka tome da Turska postane zemlja-lider.

Aktuelna vlada je postavila cilj da 2023. godine Turska bude među prvih deset ekonomija svijeta, a organizacijom ovog sportskog događaja ona želi da skrati put do svog cilja.

Šta će za paljenje Olimpijskog plamena u Istanbulu učiniti vlada, koja je viziju Olimpijskih igara izgradila na velikim sportskim objektima i historiji Istanbula?

Sjeverozapadno od Istanbula, na površini od 420 kvadratnih kilometara, biće podignut skoro pa novi grad. Olimpijski projekat se sastoji od sedam centara sa po četiri  regije. U najvećoj,  4. regiji, odnosno u Olimpijskom gradu,  nalazi se 11 sportskih objekata kao što su stadioni, teniski centri, centri vodenih sportova. U gradu će se, između ostalog, naći i Olimpijsko selo, Paraolimpijsko selo, Medijsko selo i Međunarodni centar za radio-televizijski prenos. Pored sportskih centara veličine gradskih četvrti, u tom regionu nalaziće se i prostor za hotele, tržne centre i druge aktivnosti. Širom cijele Turske biće izgrađeno 700 novih objekata.

 

 

Zahvaljujući planovima u javnom prevozu, poput Marmaray-a  koji ispod mora spaja željeznice na dva kontinenta, zatim trećeg mosta koji spaja dva kontinenta i napredne mreže metroa, biće omogućeno da 91 posto putovanja sportista u gradu traje najviše 30 minuta, dok će prosječno putovanje trajati 16 minuta. Oko 44 posto sportista iz Olimpijskog i Paraolimpijskog sela će se natjecati na terenima koji su udaljeni pet minuta prevozom (3 km)  ili u nekom objektu na kraćoj razdaljini. Tako će se gubitak vremena kod sportista svesti na minimum.

 

 

U povodu Olimpijskih igara 2020. godine, za kopnene puteve i željeznicu sa svim dodatnim mrežama izdvojen je budžet od 19,2 milijarde dolara. U ruskom gradu Sankt Petersburgu 30. maja 2013. godine napravljena je prezentacija o organizaciji Olimpijskih igara 2020. godine u Istanbulu. Ministar omladine i sporta Republike Turske Suat Kilic je tokom prezentacije naglasio da je ekonomija Turske, koja je posljednjih deset godina zabilježila rast od 5 posto, dovoljno jaka da ispuni sva ulaganja u OI.

Da li će zbivanja u istanbulskom parku Gezi utjecati na kandidaturu Istanbula za Olimpijske igre 2020. godine? Zašto bi Istanbul trebao biti izabran? Kakvi su doprinosi Turske Olimpijskom pokretu? Kakvo naslijeđe Turska želi ostaviti sa Olimpijskim igrama? Odgovore na ova pitanja objavićemo u drugom dijelu vijesti…

Trtbosanski

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.