01.3.2024 19:21

Najskuplja lokacija u Turskoj

Smještena u centralnom dijelu grada, između istanbulskih četvrti Beyazit, Nuruosmaniye i Mercan, jedna od najstarijih i najvećih čaršija zatvorenog tipa, Kapali čaršija (Grand Bazaar), sa cijenom zakupa koja dostiže 3.500 dolara po kvadratnom metru dobila je epitet najskuplje lokacije u Istanbulu.

 Agencija za nekretnine Eva je sastavila listu najskupljih ulica u Istanbulu, prema mjesečnim cijenama zakupa. Prema tim podacima, najprometniji dio Kapaličaršije, Kalpakcilar Caddesi, sa cijenom mjesečnog zakupa po kvadratnom metru, koja počinje od 2.000 dolara i dostiže čak 3.500 dolara, postala je najvrijednija lokacija u Istanbulu, samim time i u Turskoj.

 Po skupoći zakupa, Kapali čaršiju slijedi ulica Istiklal u istanbulskom kavrtu Taksim. Cijene mjesečnog zakupa u ulici Istiklal, inače omiljeno svratište turista, počinju od 250 dolara i dostižu 500 dolara po kvadratnom metru.
Sa cijenom zakupa između 540 i 1.060 turskih lira po kvadratnom metru, ulicu Istiklal slijedi ulica Bagdat, koja se nalazi u azijskom dijelu Istanbula, Zatim sa cijenama između 157 dolara i 250 dolara ulica Abdi Ipekci u kvartu Nišantaši i Čaršija na Bešiktašu u kojoj se cijene zakupa kreću između 250 i 600 turskih lira po kvadratnom metru.
Komentirajući visoke cijene u ulici Kalpakcilar, koja se nalazi u sklopu Kapali čaršije, direktorica Agencije za nekretnine Eva Cansel Turgut Yazici je kazala da su kirije poslovnih prostora u ulici Kalpakcilar u posljednjih godinu dana zabilježile rast od oko 20 posto.
Navodeći da sličan rast cijena zakupa u ulici Kalpakcilar nije zabilježen na nijednoj lokaciji na području cijele Turske, Yazici je pojasnila da se cijene zakupa na ovoj lokaciji određuju prema zlatu, te da je to jedan od razloga poskupljenja.
“Osnovni razlog visokih cijena jeste činjenica da je ova ulica jedinstvena i da je trenutno jedna od najvrijednijih ulica na svijetu. Trgovci ovdje održavaju tradiciju staru stotine godina. Iz tog razloga se prodaja dućana i dalje vrši u kilogramima zlata. Ako pogledamo ostale ulice koje su se našle na listi, možemo vidjeti da je riječ o lokacijama smještenim u centralnim dijelovima grada koje su bile popularne i prije otvaranja trgovinskih centara. Te ulice su sačuvale promet i bivaju posjećene”.
(AA)

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.