20.7.2024 15:03
Breaking News

Novosti iz Acibadema

3 glavna faktora za uspjeh vantjelesne oplodnje u složenim slučajevima neplodnosti

Za neke porodice rođenje bebe dolazi prirodno, dok za druge ovaj proces predstavlja vanredno iskustvo. Zrele godine majke, ponovljeni neuspješni postupci vantjelesne oplodnje, ponovljeni spontani pobačaji, ozbiljni muški faktor neplodnosti, smanjene rezerve jajnih ćelija, imunološki problemi mogu da predstavljaju izazov čak i kod potpomognute oplodnje.

Prof. dr Džem Fičidžioglu, lekar specijalista za plodnost u bolnici Acıbadem Kozyatağı u Turskoj, se više od 30 godina bavi liječenjem kompleksnih slučajeva neplodnosti. „Svaki specijalista u oblasti vantjelesne oplodnje preferira mlađe pacijente zbog veće stope uspjeha. Međutim, za mene je veće zadovoljstvo raditi sa pacijentkinjama sa smanjenom rezervom jajnih ćelija, majkama u zrelim godinama ili pacijentima koji su već iskusili neuspjeh u prethodnim postupcima vantjelesne oplodnje“, ističe on. Prof. Fičidžioglu je završio programe specijalizacije u oblasti reproduktivne medicine i hirurškog liječenja neplodnosti u Belgiji, Velikoj Britaniji i SAD. Trenutno radi u Turskoj, koja je u posljednje vrijeme ocijenjena kao jedna od najpoželjnijih destinacija za medicinski turizam. U svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri na svijet je donio više od 30.000 beba srećnim parovima iz Turske, Bugarske, Rumunije, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Holandije, SAD, UK, Uzbekistana, Kazahstana, Moldavije i drugih zemalja. U svakodnevnom radu srijeće se uglavnom sa pacijentima koji su u postupku vantjelesne oplodnje starosti oko 30 godina. Međutim, udeo parova u zrelim godinama se stalno povećava. Prof. dr Džem Fičidžioglu ističe tri glavna faktora za uspjeh vantjelesne oplodnje na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira ljekara i klinike od povjerenja.

Stručnost ljekara i spremnost ljekara da primijeni nove tehnike

Uspešan specijalista za vantjelesnu oplodnju mora da bude upoznat sa svim novim istraživanjima i razvojem, kao i sa načinom na koji oni mogu doprinijeti poboljšanju stope trudnoće u složenim slučajevima. Na primer: „Ako se fokusiramo na muški faktor neplodnosti, mogu da se koriste određeni alati poput IMSI (mikroskopska selekcija spermatozoida) ili mikro-čip za odabir najprikladnijeg spermatozoida za oplodnju oocita. Kod smanjene rezerve jajnih ćelija, mogu prethodno da se urade određeni tretmani kako bi se poboljšao kvalitet i povećao broj oocita, davanjem injekcije PRP ili stromalne vaskularne frakcije (SVF) u korteks jajnika.“

Pored toga, koristi se visokokvalitetni medijum za razvoj kulture kako bi se obezbijedilo bezbijedno okruženja za razvoj embriona. Vantjelesna oplodnja sa preimplantacionim genetskim skriningom se primjenjuje kod selekcije embriona koji ima najveće šanse za uspjeh, posebno kod parova koji su se u više navrata suočili sa neuspjelim pokušajima vantjelesne oplodnje. Mnoštvo novih alata je dostupno za svaku fazu procesa vantjelesne oplodnje, a njihova uspešna primjena zavisi od specifičnih znanja i intuicije specijaliste za plodnost.

Napredne laboratorijske usluge

Uspešno liječenje neplodnosti zahtijeva visoku stručnost i timski rad. Ljekar specijalista za plodnost je onaj koji definiše protokole liječenja, prati pacijente i uzima oocite. Onda na scenu stupa embriolog da oplodi najbolje jajne ćelije i spermatozoide, da omogući kultivaciju i negu embriona i izvrši sve potrebne laboratorijske procedure pre faze transfera embriona. Profesor Džem Fičidžioglu opisuje laboratoriju za embrione kao „medicinsku kuhinju“ tokom postupka vantjelesne oplodnje, što je, uz stručnost ljekara, podjednako važno za ishod.

Specijalisti u laboratoriji za embrione bolnice Acibadem na raspolaganju imaju sve najnovije alate koji doprinose uspjehu. Embrioni mogu da se kultivišu i prate pomoću embrioskopa. Ovo je svojevrsni inkubator koji obezbjeđuje najbolje uslove za razvoj embriona dok se embrioni posmatraju pomoću ugradne kamere, bez potrebe za njihovim izlaganjem normalnim atmosferskim uslovima. Mikromanipulator se koristi za primjenu tehnika koje zahtijevaju izuzetnu preciznost, kao što su potpomognuto izleganje (asistirani „hečing“ – AHA), preimplantaciona genetska dijagnostika (PGD) ili intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI).

Individualni pristup i liječenje

„Svaki pacijent prolazi kroz sopstveno iskustvo. Svaki slučaj problema sa plodnošću sa sobom nosi sopstvene izazove, te se protokol liječenja određen za jednu osobu često veoma razlikuje od protokola liječenja drugih, čak i ako su iste starosti“, kaže prof. dr Džem Fičidžioglu. Na primjer, skoro 20% pacijenata pati od takozvane „neobjašnjive neplodnosti“. Za ovu grupu pacijenata i dalje postoji niz opcija: „Ako je žena mlađa od 35 ili 36 godina, sa dobrom rezervom jajnih ćelija, a njen partner ima dobar broj spermatozoida, onda im preporučujemo da urade intrauterinu inseminaciju (IUI). Ali ako je žena starija od 36 godina, a neplodnost postoji duže od 6 godina, a broj spermatozoida je nizak, onda preporučujemo hitni postupak vantjelesne oplodnje.“

Neki parovi preferiraju tretman plodnosti koji je bliskiji prirodnom začeću, sa kraćim protokolima i minimalnom stimulacijom. Prema prof. Fičidžiogluu, to ima određenih prednosti, kao što su kraći vremenski period, niži troškovi ili manje ljekova za plodnost. Međutim, tradicionalna vantjelesna oplodnja pruža priliku za zamrzavanje embriona za buduću upotrebu jer se proizvodi više oocita.

Na koji način sve to utiče na uspješnost vantelesne oplodnje?

Priča iz stvarnog života ilustruje kako nove tehnike, laboratorijska izuzetnost i lični pristup postaju tajni alati za uspjeh. Prof. dr Džem Fičidžioglu iz bolnice Acıbadem Kozyatağı kaže: „Imala je 46 godina, a već su imali pet prethodnih neuspješnih pokušaja vantjelesne oplodnje. Imala je vrlo smanjenu rezervu jajnih ćelija kada sam je pregledao. Prvo je primila injekciju stromalne vaskularne frakcije u jajnik da bismo stimulisali generisanje jajnih ćelija. Zatim smo započeli standardnu proceduru vantjelesne oplodnje, personalizovanu, sa PGS-om. Izvršili smo transfer jednog normalnog embriona i ona je zatrudnjela. Prošle nedelje smo primili vijest da je dobila dečaka. To je zaista fantastično, s obzirom na njenu starosnu grupu: dobila je zdravu bebu sa sopstvenim jajnim ćelijama. Dobre vijesti!“

 

montenegro@acibadem.com

https://www.acibadem.rs

 

Check Also

Otvorena avio linija Podgorica – Ankara

Niskotarifna komanija, Pegasus Airlines saobraćaće ponedjeljkom i petkom na liniji Podgorica – Ankara. “Srećan sam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.