16.4.2024 13:14
Breaking News

Panel u Podgorici – „Istorija odnosa Crne Gore i Turske“

Akademik i profesor na Univerzitetu Crne Gore Šerbo Rastoder kazao je da se trenutno u turskim arhivima nalazi najmanje 70.000 dokumenata koji se tiču Crne Gore

PODGORICA (AA) – Odnosi Crne Gore i Turske počivaju na saradnji dugoj više od pet vijekova, a tokom ovog perioda bilo je ratovanja, trgovine, dobre saradnje, poručeno je danas na otvaranju panela „Istorija odnosa Crne Gore i Turske“, koji je u organizaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) počeo u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, otvarajući skup, podsjetio je prisutne da Turska danas obilježava 96. godišnjicu od velike pobjede na Taurusu.

„Prije 96 godina naš narod i naša vojska izvojevali su pobjedu i ispisali zlatnu stranicu naše istorije. Ova snaga koju smo dobili iz naše istorije omogućava nam da sa izazovima s kojima se danas suočavamo postupamo odlučno i to je ono što nas drži zajedno“, kazao je Galip.

Koordinator TIKA-e za Crnu Goru Enver Resulogllari kazao je u svom obraćanju da postoji 500 godina zajedničke saradnje Crne Gore i Turske.

„Mi želimo da kroz panele pokažemo kako su se odnosi razvijali. Imaćemo priliku da od uvaženih profesora saznamo sve te istorijske odnose prije Berlinskog kongresa, nakon Berlinskog kongresa, kao i period nakon referenduma u Crnoj Gori”, kazao je Resulogllari.

Akademik i profesor na Univerzitetu Crne Gore Šerbo Rastoder u svom izlaganju je kazao da se trenutno u turskim arhivima nalazi najmanje 70.000 dokumenata koji se tiču Crne Gore.

„Odnosi između Crne Gore i Turske su išli od ljubavi do mržnje. U tim odnosima je bilo sukoba, saradnje, trgovine, gradnje“, kazao je Rastoder.

Govoreći o prisustvu Osmanskog carstva na prostoru Crne Gore, on je istakao da su Osmanlije na ovim prostorima došle sredinom 15. vijeka.

„Priča o Osmanskom carstvu je jedna velika priča i sve više preovlađuje stav u Evropi da je to jedno od najtolerantnijih carstava u istoriji, ali ono što je mnogo bitnije jeste da islam nije nametan silom. Ovo naglašavam, jer se vode intelektualne polemike da li je Evropa isključivo hrišćanski kontinent ili može da baštini i ono što je islamsko nasljeđe. Osmanlije su na Balkan došle sedinom 15. vijeka, a tada i na prostor Crne Gore. Prvu tačku na Jadranskom moru koju su osvojili, to je današnji Herceg Novi“, istakao je Rastoder.

On je kazao da se procjenjuje da danas u Turskoj ima šest miliona ljudi porijeklom sa Balkana.

Panel će trajati dva dana.

 

AA

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.