01.3.2024 19:32

Turska u 2013. godini bila svjetski lider u izdvajanjima za međunarodnu pomoć

Republika Turska je tokom 2013. godine posredstvom zvaničnih institucija i nevladinih organizacija za razvojne i humanitarne programe u svijetu izdvojila 4,347 milijardi dolara, što je u odnosu na bruto nacionalni dohodak najveći iznos od svih zemalja svijeta.

 Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) objavila je Izvještaj o turskoj podršci razvoju u svijetu za 2013. godinu u kojem se navodi da je posredstvom javnih i privatnih sektora izdvojila ukupno 4.347.000.000 američkih dolara.

 Prema izvještaju Komiteta za razvojnu saradnju (DAC), pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Turska je po izdvajanjima za razvojne projekte pomoći u 2013. godini bila četvrta po visini izdvojenih sredstava nakon SAD-a, institucije Evropske unije i Velike Britanije, a prva po omjeru izdvojenih sredstava i bruto nacionalnog dohotka koji je iznosio 0,21 posto.

 Geografski gledano, pomoć koju je Republika Turska pružila u razvojnim projektima u 2013. godini raspodijeljena je na način da je 55,9 posto sredstava investirano u podršku projektima na Bliskom istoku, 24,7 posto u Africi, 15,3 posto u Južnoj i Centralnoj Aziji i 3,1 posto u Istočnoj Evropi i na Balkanu.

 Republika Turska je ruku prijateljstva tokom 2013. godine pružila u 120 zemalja svijeta, od Afganistana preko Jemena i sve do Filipina.

 – Najviše pomoći pruženo Siriji, Egiptu i Kirgistanu

 Najveći iznosi turske pomoći realizirani su prema Siriji, Egiptu i Kirgistanu, a u prvih deset zemalja po turskoj pomoći u 2013. godini nalaze se i Somalija, Afganistan, Palestina, Kazahstan, Tunis i Azerbejdžan.

 Turske nevladine organizacije najviše su pomoći izdvojile za projekte u Siriji, Somaliji i Nigeru.

 U Izvještaju TIKA-e za 2013. godinu, navodi se da listu pet država koje su izdvojile najviše sredstava za međunarodnu pomoć čine SAD, Velika Britanija, Turska, Japan i Njemačka.

(Anadolu Agency)

TRT Bosanski

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.