16.4.2024 2:13
Breaking News

Susret ambasadora Republike Turske Galipa sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Ivanovićem

Turska će nastaviti da podržava učlanjenje Crne Gore u NATO, rekao je turski ambasador u Podgorici Serhat Galip i saopštio da je Protokol o tome prošao proceduru parlamentarnih tijela, čime su stvoreni uslovi za njegovu ratifikaciju u Velikoj narodnoj skupštini.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović razgovarao je sa Galipom koji ga je informisao o trenutnoj situaciji u Turskoj i aktivnostima te države u cilju stabilizacije vanrednog stanja.

“On je izrazio uvjerenje da će se situacija normalizovati u što kraćem roku, kako bi zemlja nastavila sa intenzivnim ekonomskim razvojem i evropskim integracijama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Galip se zahvalio na dosadašnjoj veoma konkstuktivnoj saradnji i istakao da će Turska nastaviti sa snažnom podrškom punog učlanjenja Crne Gore u NATO.

“On je podsjetio je da je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO prošao proceduru parlamentarnih tijela čime su stvoreni uslovi za njegovu ratifikaciju u Velikoj narodnoj skupštini”, kaže se u vladinom saopštenju.

Ivanović je istakao da Crna Gora od obnove nezavisnosti razvija sa Turskom izuzetno dobru i plodotvornu saradnju. Zajednički je cilj da saradnja u narednom periodu jača, kako članstvom u NATO savezu, tako i jačanjem ekonomske bilateralne saradnje dvije zemlje.

Ivanović je naglasio važnost stabilizacije situacije u Turskoj za dalji prosperitet i razvoj te države i ukupne međunarodne, posebno ekonomske odnose.

“Razgovarajući o zajedničkim projektima koji su realizovani u Crnoj Gori, sagovornici su saglasni da su realizovane aktivnosti doprinijele poboljšanju kvaliteta života građana Crne Gore. Dobar primjer je nedavno otvoren vodovod u Rožajama”, kaže se u saopštenju.

Galip i Ivanović su istakli značaj projekata u oblasti poljoprivrede i ruralne infrastrukture koje je realizovala Turska razvojna agencija (TIKA) i saglasili da treba pojačati ne samo zajedniče projekte, već i turske investicije u Crnoj Gori.

U oblasti poljoprivrede, kako je rečeno, postoje planirani projekti koji će se realizovati u saradanji sa TIKA-om, ali prostora ima i za nove ideje i inicijative.

www.vijesti.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …