25.5.2024 2:59
Breaking News

Novosti iz Acibadema

Ako se u ranoj fazi otkriju rak želuca, debelog crijeva i pankreasa…

NEHIRURŠKI TRETMAN JE MOGUĆ TERAPEUTSKOM METODOM ENDOSKOPIJE!

Rak debelog crijeva poslednjih godina postaje sve rasprostranjeniji zbog nezdrave ishrane, sedećeg načina života, konzumiranja cigareta, alkohola, prekomjernog konzumiranja mesa i stresa. Navodeći da je u našoj zemlji rak debelog crijeva identifikovan čak i kod osoba starosti 20 godina, prof. Gürhan Şişman, predavač na Gastroenterološkom odjeljenju Univerziteta Acibadem i gastroenterolog u bolnici Acıbadem Altunizade, precizira da se dijagnoza i liječenje raka debelog crijeva u ranoj fazi može izvesti za tren oka bez potrebe za operacijom. Prof. Gürhan Şişman je opisao načine smanjenja rizika od raka debelog crijeva, pružio informacije o nehirurškom tretmanu endoskopijom i dao važna upozorenja i preporuke.

“Prejeo sam se, to je uzrok mog problema!”, “Često se javlja kada sam pod stresom, nestane posle!”, “Moj rad crijeva je poremećen zbog ove hrane!” … Trenutno možemo da zanemarimo neke zdravstvene probleme zbog pretrpanog rasporeda i pandemije Covid-19 koja je promijenila svaki aspekt života u poslednjih godinu i po. Međutim, takvi izgovori mogu utrti put veoma ozbiljnom stanju! Polipi koji danas postaju sve učestaliji i mogli bi da se identifikuju na vrijeme  samo putem kolonoskopije dok podmuklo napreduju, izazivaju rak debelog crijeva. Navodeći da abdominalna distenzija, promjena u pražnjenju crijeva koja traje duže od nekoliko dana (dijareja-zatvor), rektalno krvarenje, mršavljenje, gasovi i produženi umor glavni su simptomi raka debelog crijeva. Prof. Gürhan Şişman, predavač na Gastroenterološkom odseku Univerziteta Acibadem i gastroenterolog u Acibademu , kaže “Neki pacijenti ne traže ljekarsku pomoć, jer te znake svode na različite uzroke i to dovodi do otkrivanja raka debelog crijeva tek u poodmakloj fazi”. Prof. Gürhan Şişman navodi da oni sa takvim simptomima  obavezno treba da se obrate gastroenterologu i kolonoskopiji, ako je potrebno.

Kolonoskopija spasava živote!

Dok se kolorektalni karcinomi svrstavaju na treće mesto među najčešćim karcinomima širom svijeta i kod nas, rana dijagnoza kolonoskopijom spašava živote! Navodeći da se polipi mogu otkriti i izvaditi na kolonoskopiji pre nego što napreduju do raka, prof. Şişman (Gastroenterolog) kaže: “Kolonoskopija bi nužno trebalo da se obavi za one starije od 45 godina. Takođe, oni sa jednim ili više znakova raka debelog crijeva i oni sa porodičnom istorijom raka treba da obave kolonoskopiju bez odlaganja. Vrsta i veličina polipa identifikovanog na prvoj kolonoskopiji ukazuju na to kada bi trebalo izvršiti sledeću kolonoskopiju.” Prof. navodi da hirurgija, radioterapija ili hemoterapija mogu biti poželjni ili se ove metode liječenja mogu kombinovati za uznapredovale faze bolesti.

Liječenje terapeutskom endoskopijom u vreme dijagnoze!

Danas je poznato da se endoskopija koristi u dijagnostičke svrhe.

Prof. Şişman objašnjava: “Međutim, nakon što se tumor primijeti na endoskopskom uređaju, možemo da eksciziramo (izvadimo) tumor terapeutskom endoskopskom metodom, ako je u ranoj fazi. Osim toga, u prvoj fazi  raka debelog crijeva, nema potrebe za uklanjanjem segmenta od 30-40 cm. U skladu sa tim, ova metoda ne zahtijeva rez zbog zatvorenog prilaza i skraćuje dužinu boravka u bolnici sa 7-8 dana na 1 dan. Zajedno sa kraćim boravkom u bolnici, kvalitet života se poboljšava.”

montenegro@acibadem.com

https://www.acibadem.rs

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

One comment

  1. Dejan Vukovic

    Odlican tekst ali naravno i mi sami moramo da povedemo racuna o sebi i svom zdravlju. O ovoj bolnici sam cuo samo najbolje i zaista svaka im cast na znanju, strucnosti i profesionalnom odnosu prema pacijentima. Savremeni covek se malo krece, pusi prekomerno, ne hrani se zdravo i sasvim je ocekivano da se razboljevamo. Dosta setnje po prirodi, sumama, licno koristim nemacki agaricus preventivno i naravno bez obzira na sve dosta pozitivne energije i smeha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.