25.5.2024 3:28
Breaking News

Podzemna željeznica Marmaray: Za četiri minuta spaja dva kontinenta

Brza podzemna željeznica Marmaray – “Projekat stoljeća”, koji će spojiti Aziju i Evropu za samo četiri minuta, biće otvorena 29. oktobra.

Na devedesetu godišnjicu od osnivanja Republike Turske – 29. oktobra, u Istanbulu će u rad biti puštena željeznica koja će podzemnim tunelom spajati evropsku i azijsku stranu grada na Bosforu. Riječ je o projektu Marmaray, čijem će otvaranju prisustvovati predsjednik Abdullah Gul i premijer Recep Tayyip Erdogan.
Ovaj projekat je trenutno jedan od najvećih infrastrukturnih poduhvata u cijelom svijetu, obzirom da će ukupna dužina željezničkog sistema iznositi 76 kilometara. Glavni dijelovi i sistemi ovog projekta uključuju podvodne cijevne tunele, podzemne kupolaste tunele, zakrivljene tunele, tri nove podzemne stanice, 37 stanica na kopnu (njihovu obnovu i nadogradnju), nadzorno-upravljački centar, dvorišta, radionice, održavanje objekata, nadogradnju postojećih željezničkih pruga, uključujući i izgradnju dodatne, treće pruge, nove električne i mehaničke sisteme i moderne vozove.
Ulaz u stanice i interijeri će biti ukrašeni motivima iz neolitskog, bizantinskog i osmanskog perioda. Osim toga, na umjetničkom platou stanice Yenikapi biće izložene olupine brodova koji datiraju iz IV i V stoljeća nove ere, koje su arheolozi označili kao “Potonula olupina broj 12”.
U arheološkim iskopinama i radovima koji teku uporedo sa građevinskim projektom Marmaray, otkriveno je 13 olupina brodova i oko 35 hiljada predmeta. Ovi će predmeti biti izloženi u muzeju koji će biti otvoren u području “Stotinu ostrva” na Yenikapiju i biće nazvani “Arkeopark”.
Procjenjuje se da će željeznica Marmaray prevoziti oko jedan milion putnika dnevno, povezujući azijsku i evropsku stranu Istanbula za samo četiri minute.
Od stanice Bebze do Halkali biće potrebno 105 minuta, od Bostanci do Bakirkoy 37 minuta, od Sogutlucesme do Yenikapi 12 minuta, a na relaciji Uskudar-Sirkeci samo četiri minute.
(AA)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

One comment

  1. Interesting building. I will come to look.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.