30.1.2023 21:26
Breaking News

Podzemna željeznica Marmaray: Za četiri minuta spaja dva kontinenta

Brza podzemna željeznica Marmaray – “Projekat stoljeća”, koji će spojiti Aziju i Evropu za samo četiri minuta, biće otvorena 29. oktobra.

Na devedesetu godišnjicu od osnivanja Republike Turske – 29. oktobra, u Istanbulu će u rad biti puštena željeznica koja će podzemnim tunelom spajati evropsku i azijsku stranu grada na Bosforu. Riječ je o projektu Marmaray, čijem će otvaranju prisustvovati predsjednik Abdullah Gul i premijer Recep Tayyip Erdogan.
Ovaj projekat je trenutno jedan od najvećih infrastrukturnih poduhvata u cijelom svijetu, obzirom da će ukupna dužina željezničkog sistema iznositi 76 kilometara. Glavni dijelovi i sistemi ovog projekta uključuju podvodne cijevne tunele, podzemne kupolaste tunele, zakrivljene tunele, tri nove podzemne stanice, 37 stanica na kopnu (njihovu obnovu i nadogradnju), nadzorno-upravljački centar, dvorišta, radionice, održavanje objekata, nadogradnju postojećih željezničkih pruga, uključujući i izgradnju dodatne, treće pruge, nove električne i mehaničke sisteme i moderne vozove.
Ulaz u stanice i interijeri će biti ukrašeni motivima iz neolitskog, bizantinskog i osmanskog perioda. Osim toga, na umjetničkom platou stanice Yenikapi biće izložene olupine brodova koji datiraju iz IV i V stoljeća nove ere, koje su arheolozi označili kao “Potonula olupina broj 12”.
U arheološkim iskopinama i radovima koji teku uporedo sa građevinskim projektom Marmaray, otkriveno je 13 olupina brodova i oko 35 hiljada predmeta. Ovi će predmeti biti izloženi u muzeju koji će biti otvoren u području “Stotinu ostrva” na Yenikapiju i biće nazvani “Arkeopark”.
Procjenjuje se da će željeznica Marmaray prevoziti oko jedan milion putnika dnevno, povezujući azijsku i evropsku stranu Istanbula za samo četiri minute.
Od stanice Bebze do Halkali biće potrebno 105 minuta, od Bostanci do Bakirkoy 37 minuta, od Sogutlucesme do Yenikapi 12 minuta, a na relaciji Uskudar-Sirkeci samo četiri minute.
(AA)

Check Also

Počele prijave za stipendije Vlade Republike Turkiye za 2023. godinu!

Počele prijave za stipendije Vlade Republike Turkiye za 2023. godinu! Očekuje vas prilika za kvalifıkovano …

One comment

  1. Interesting building. I will come to look.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.