16.4.2024 13:26
Breaking News

Bogdanović zahvalan za sve što je Turska uradila u Crnoj Gori

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović izrazio je posebnu zahvalnost za sve što je Republika Turska uradila u Crnoj Gori, u prvom redu ističući početak izgradnje objekta Fakulteta dramskih umjetnosti, koji je planiran za ovu godinu.

 On je to kazao danas na satanku sa ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Nj.E. Serhatom Galipom.

Sagovornici su razmotrili mogućnosti za dalje investiranje Republike Turske i TIKA-e u obnovu kulturne baštine Crne Gore i tom prilikom je ministar Bogdanović posebno istakao značaj koji ima objekat Bolnice Danilo I na Cetinju.

Ministar je rekao da bi valorizacija ovog kulturnog dobra mogla biti naredna aktivnost u našoj saradnji.

 Ambasador Galip je upoznao ministra Bogdanovića sa stipendijama za školovanje u Turskoj u raznim oblastima, koje našim studentima nudi Ambasada.

Dogovoreno je da se razmotri mogućnost stipendiranja nekoliko studenata u oblastima za koje u Crnoj Gori ne postoje studijski programi, kao što su konzervacija, arheologija, etnologija…

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo saradnjom koju su do sada ostvarile institucije kulture Crne Gore i Republike Turske, posebno državni arhivi, i istakli potrebu potpisivanja Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, čiji je tekst već usaglašen.

Predložena je mogućnost organizovanja susreta dva ministra tokom ove godine i potpisivanje ovog, kako je ocijenjeno važnog dokumenta za našu dalju saradnju u oblasti kulture.

www.cdm.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.