14.7.2024 2:37
Breaking News

Centralna banka Turske podigla kamatnu stopu na 17,5 posto

Centralna banka Republike Turske podigla je u četvrtak referentnu kamatnu stopu za 250 baznih poena na 17,5 posto, što je najviši nivo od oktobra 2021. godine, javlja Anadolu.

Sedmična kamatna stopa porasla je sa 15 posto na 17,5 posto, navela je banka u saopćenju nakon sedmog sastanka Komiteta za monetarnu politiku održanog ove godine, inače drugim pod vodstvom Hafize Gaye Erkan, nove guvernerke Centralne banke Turske.

Odbor za monetarnu politiku banke odlučio je “nastaviti proces monetarnog stezanja kako bi se što prije uspostavio tok dezinflacije, usidrila inflacijska očekivanja i kontroliralo pogoršanje cjenovnog ponašanja”.

U junu je banka povećala svoju referentnu stopu za 650 baznih bodova na 15 posto u prvom porastu roku od 27 mjeseci. Stopa je bila iznosila 18 posto u septembru 2021. prije nego što je sljedeći mjesec smanjena na 16 posto.

Prema istraživanju Anadolu prošle sedmice, ekonomisti su očekivali povećanje kamatne stope od 500 baznih bodova, s najnižom procjenom od 250 baznih bodova, a najvišom od 650.

 

bankar.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.