19.7.2024 23:31
Breaking News

Istanbul: Žugić i Brajović na sastanku o auto putu

Na putu u zvaničnu posjetu NR Kini, u Istanbulu je održan sastanak ministra finansija dr Radoja Žugića i ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića sa Mehmedom Gandijem, izvršnim direktorom finansijskog fonda Afii i predstavnicima turskog konzorcijuma DOGUS-GULSAN, saopšteno je Portalu Analitika iz ova dva ministarstva.

Na sastanku se razgovaralo o projektu izgradnje autoputa Bar-Boljare, naročito prioritetne dionice od Podgorice do Mateševa, za čije je finansiranje zainteresovan konzorcijum DOGUS-GULSAN.

Ministri Žugić i Brajović predočili su sagovornicima da je crnogorska vlada u pregovorima sa određenim brojem eminentnih i renomiranih kompanija, zainteresovanih za izgradnju autoputa. Ministri su, takođe, upoznali sagovornike sa osnovnim kriterijumima kojima se Vlada rukovodi prilikom odabira partnera, a koji se, prije svega, odnose na održivost finansijske ponude u okviru budžeta Crne Gore, brzinu početka realizacije projekta i, svakako, reference izvođača.

Turski partneri ponovili su spremnost da, u slučaju otpočinjanja saradnje, budu fleksibilni i  prihvate modele obezbijeđivanja u vidu eksploatacije uglja i/ili boksita, zatim u vidu koncesija i imovine koja bi bila adekvatno valorizovana. Postizanje ovakvog dogovora bi, zaključili su sagovornici, bilo od velikog značaja jer bi doprinijelo smanjenju fiskalne izloženosti Države po ovom osnovu.

Konzorcijum DOGUS-GULSAN čine poznate i uspješne turske kompanije, čija je glavna djelatnost građevinarstvo i koje, u oblasti gradnje puteva, metroa i svih ostalih saobraćajnih infrstrukturnih objekata, posjeduju zavidno znanje i iskustvo, kao i brojne reference, među kojima su najnovije izgradnja metroa u Sofiji i međunarodnog aerodroma u Kijevu.

Portalanalitika

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.