25.7.2024 1:59
Breaking News

Još jedan megaprojekat Turske: Evroazijski tunel od danas u funkciji

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako je novoizgrađeni Evroazijski tunel ispod Bosfora još jedan mega projekat koji dolikuje Istanbulu i Turskoj.

“Hvala Bogu da smo građani ove dragocjene države i ovog grada koji spajaju dva kontinenta. Ovaj grad je stvarno vrijedan svake žrtve i mi smo zato zaljubljeni u Istanbul. Temelje Evroazijskog tunela smo zakopali na azijskoj obali, a svečano otvorenje činimo na evropskoj obali, hvala Bogu”, poručio je Erdogan tokom obraćanja na svečanom otvaranju novog turskog megaprojekta koji ispod Bosfora povezuje Evropu i Aziju.

Erdogan je i ovom prilikom izrazio tugu zbog sinoćnjeg atentata u kojem je ubijen ruski ambasador u Ankari Andrey Karlov, te je poručio kako Turska nikome neće dozvoliti da ugrozi njene odnose sa Rusijom.

“Naše snage sigurnosti i tužilaštvo će istražiti sve aspekte tog slučaja i otkriti sve odgovorne i umiješane. Formirali smo zajedničku istražnu komisiju sa Rusijom i već je započeta istraga”, kazao je Erdogan.

Naglasivši da neće biti dozvoljeno nikome da ugrozi tursko-ruske odnose, Erdogan je kazao da je i njegov ruski kolega Vladimir Putin saglasan da sinoćnji atentat ne utiće na trend jačanja bilateralnih odnosa na svim poljima, uključujući i proces rješavanja krize u susjednoj Siriji.

“Ustrajni smo u svom stavu i brobi protiv terorizma. Nismo dozvolili da nas terorizam učini taocima njegovo dnevnog reda i to nećemo dozvoliti nikada. Zato smo danas i ovdje rekli da nećemo odgoditi svečano otvaranje ovog tunela i evo otvaramo ga. Uvjereni smo da je ovo najbolji i najefikasniji stav nasuprot terorizma”, poručio je Erdogan.

Ističući kako terorizam neće nikada imati kapacitete da podijeli Tursku, Erdogan je poručio teroristima da mogu širiti svoje zlo i podlosti, ali da turski narod nikada neće moći podijeliti.

Svečanom otvaranju Evroazijskog tunela u Istanbulu prisustvovao je državni vrh Turske i brojni strani državnici i gosti.

Riječ je o podmorskom prometnom tunelu koji povezuje evropsku i azijsku obalu Bosfora, s jedne strane Istanbula na drugu, odnosno između Kazlicesmea i Goztepea, putovat će se 15 minuta, umjesto 100 minuta koliko je ranije bilo potrebno.

Dvoetažni tunel ispod dna mora dug je 5,4 kilometara, a ukupna dužina projekta iznosi 14,6 kilometara.

Prošireni su i putevi na dionicama Sarayburnu-Kazlicesme i Harem-Goztepe, a izgrađene su i raskrsnice, podvožnjaci i nadvožnjaci.

Time što su prošireni putevi na ulazu i izlazu tunela, saobraćaj je dodatno rasterećen, a i doprinijet će očuvanju okoline, jer će dionica Kazlicesme-Goztepe biti najkraća pa će samim tim biti manja emisija štetnih gasova, a i troškova održavanja vozila.

Na projektu su radili istaknuti svjetski inžinjeri, a ima razvijeni sistem za siguran i neprekidan cjelodnevni saobraćaj. Osim toga, tunel je zahvaljujući savremenoj tehnologiji i metodama izgrađen na takav način da nema rizika od zemljotresa i cunamija.

Također, bit će pogodan za korištenje i tokom nepovoljnih vremenskih prilika. Istovremeno zbog visokih sigurnosnih karakteristika, može biti korišten kao sklonište.

Svaka tačka tunela bit će nadgledana 24 sata dnevno tokom cijele sedmice i u tunelu će biti dostupna mobilna mreža 4,5 G, a savremena infrostruktura bilježit će brzinu kretanja vozila.

TRT Bosanski

FOTO http://hasbahcegazetesi.com/istanbulun-yeni-cilgini-3katli-buyuk-istanbul-tuneli/

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …