14.7.2024 4:18
Breaking News

Nagrada “Iskra“ za doprinos dijaspore pripala Udruženju iseljenika iz Crne Gore u Istanbulu

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je godišnje nagrade za filantropiju “Iskra“ kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebičnim djelovanjem doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. “Iskra“ je dodijeljena u pet glavnih i četiri specijalne kategorije.

Nagradu za doprinos na nacionalnom nivou dobila je kompanija “Mezon“ iz Danilovgrada, koja je u 2015. godini, kako je saopšteno, donirala više od pola miliona eura u razvoj sporta, zdravstva i stipendiranje mladih, a istakla se donacijom od 300.000 eura za adaptaciju i rekonstrukciju bazena u Nikšiću.

Firma “Luštica Development“ iz Tivta nagrađena je za doprinos lokalnoj zajednici, u koju je ove godine uložilaviše od 200.000 eura.

“Iskra“ za doprinos dijaspore pripala je Udruženju crnogorskih iseljenika u Istanbulu, koje podržava pojedince i organizacije iz Crne Gore, pomaže crnogorskim studentima u Turskoj i jača privrednu saradnju dvije zemlje.

Nagradu za individualni doprinos dobila je Mirsada Šabotić, nastavnica iz Rožaja, koja je svojim aktivizmom ostvarila veliki napredak u oblasti kulture, nauke i obrazovanja u tom gradu.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena kapetanu Milošu Vukasoviću, prvom crnogorskom diplomati u Latinskoj Americi, u kojoj je osnovao donatorsko društvo, pomogao gradnju prve pravoslavne crkve i ostao zapamćen kao dobrotvor crnogorskih pomoraca i doseljenika.

Za korporativnu filantropiju priznanje je dobila Societe Generale banka Montenegro, dok je specijalno priznanje za humanost i solidarnost uručeno doktoru Radovanu Mijanoviću. Za podršku zajednici priznanje je odato Fondu za razvoj Kuča, a specijalno priznanje za građanski doprinos pripalo je doktorici Valentini Kalinić.

Motivisan velikim brojem filantropskih akcija, FAKT je ove godine uručio i zahvalnice za doprinos opštem dobru. Zahvalnice su dobili dnevni list Dan, nevladino udruženje Zinak, Komercijalna banka AD Budva, Crnogorski Telekom, kompanija Montenomaks C&L i firme BM Kameleon i Boka Gard.

www.vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …