14.6.2024 0:59
Breaking News

Novosti iz Acibadema

Ekspert klinike ACIBADEM: Karcinom kod djece je agresivniji, ali vrlo često izlečiv

Svake godine, 16 – 18 od 100 000 djece širom svijeta oboli od karcinoma. Leukemija, tumori mozga, limfomi, kao i tumori bubrega, oka, kostiju i mekih tkiva su najčešće dijagnostikovani karcinomi u ovoj starosnoj grupi. U odnosu na kancerogena oboljenjakod odraslih, ova oboljenja kod djece imaju tendenciju da budu agresivnija i da se brže šire. Na sreću, u većini slučajeva ovaoboljenja takođe bolje reaguju na liječenje, kaže prof. dr Funda Çorapçıoğlu, vodeći specijalista pedijatrijske onkologije u Turskoj, zaposlena u bolnici ACIBADEM Maslak. Uz efikasno liječenje, više od 70% karcinoma kod djece je izlečivo, a stopa preživljavanja određenih vrsta karcinoma prelazi 90%. Stručni savjet prof. Çorapçıoğluza roditelje koji se suočavaju sa dijagnozom karcinoma kod svog djeteta je da se fokusiraju na nadu, a ne na tugu, da vjeruju svojim ljekarima i izbjegavaju obmanjujuće informacije koje mogu da se nađu na internet forumima.

Znaci upozorenja na koje treba obratiti pažnju

Uzroci pojave karcinoma kod djece još uvijek nisu poznati. Prof. dr Funda Çorapçıoğlu objašnjava: „Faktori životne sredine su važni u slučaju odraslih, ali nema dokazane veze kod djece. Znamo da su neki karcinomi kod djece nasledni. Međutim, oni imaju mali udio u svim slučajevima“. Zbog toga prevencija karcinoma kod djece nije moguća. Pošto prevencija nije opcija, rano otkrivanje je od suštinskog značaja za uspješni ishod.

Prvi znaci i simptomi karcinoma kod djece su nespecifični i lako se mogu zanemariti. Međutim, roditelji treba da obrate pažnju na umor, bledilo i ekhimotični osip na koži koji bi mogao da upućuje na leukemiju, kaže prof. dr Funda Çorapçıoğlu. Limfadenopatija (otok limfnih čvorova) na vratu, ispod pazuha i u predjelu prepona upućuje na limfom. Natečeni abdomen ili masa u stomaku mogu da budu znak limfoma, neuroblastoma ili Vilmsovog tumora. Krv u urinu takođe može biti znak Vilmsovog tumora koji je rijetka vrsta raka bubrega kod djece, a poznat je i kao nefroblastom. Glavobolja, povraćanje, poteškoće u hodanju, razrokost su često simptomi tumora mozga. „Pojava bijelog odbljeska pri usmjeravanju svjetlosti na zjenicu oka može da ukaže na retinoblastom“, objašnjava specijalista pedijatrijske onkologije.

Glavni načini liječenja su hemoterapija, hirurgija i radioterapija. Može se primjenjivati jedan ili više njih, a planovi liječenja su prilagođeni vrstama tumora.

U poslednjih 20 godina ostvaren je značajan napredak kada su u pitanju hirurške tehnike i tehnike radioterapije, komentariše Prof. Çorapçıoğlu. Transplantacija matičnih ćelija je takođe među važnim dostignućima. S druge strane, postoje novi agensi i šeme liječenja u hemoterapiji koji se primenjuju kod djece. Vrhunac u poslednjih 5 godina je ciljana hemoterapija, navodi stručnjak za pedijatrijsku onkologiju. „Ove terapije ciljaju signale koje emituju tumori i njihove ćelije i ubijaju ih. Ovo je najnoviji pristup u onkologiji“, objašnjava ona. Prof. Funda Çorapçıoğlu je uvjerena da će u budućnosti hemoterapija biti ne samo usmjerena na liječenje tumora, već i vrlo personalizovana u skladu sa karakteristikama pacijenta, kao što su metabolizam, imunitet i genetika.

 

Karcinom u djetinjstvu u slikama u boji

Djeca oboljela od karcinoma i njihove porodice imaju posebne potrebe. Proces liječenja obično traje između 6 mjeseci i 1 godine, a veći dio tog vremena se provodi u bolnici. Nijedno dijete nikada nije spremno za ovo teško iskustvo. Stres, anksioznost i strah mogu biti pogubni za male pacijente i njihove porodice, čak i godinama nakon završetka liječenja. Prof. Funda Çorapçıoğlu vjeruje da je ključni dio njenog posla da ovu djecu vrati u društvo u najboljem mogućem stanju, bez emocionalnih ožiljaka izazvanih bolešću ili njenim liječenjem. Prije mnogo godina, Prof. Çorapçıoğlu je zajedno sa svojim kolegama i studentima pripremila malu knjigu za bolesnu djecu i njihove roditelje. „Ovo je priča o jednom djetetu kome je dijagnostikovan karcinom. U knjizi su djeci objašnjeni periodi liječenja“, objašnjava specijalista pedijatrijske onkologije. Kao i svaka druga knjiga za djecu, i ova knjiga se služi jednostavnim jezikom, slikama u boji i ima srećan kraj.

U pedijatrijskoj onkologiji srećan kraj zahtijeva timski rad, kaže prof. dr Funda Çorapçıoğlu. Proces liječenja može da uključuje mnogo stručnjaka, a svi oni, uključujući i medicinske sestre, moraju da budu specijalizovani za pedijatrijske slučajeve. Na Odjeljenju za pedijatrijsku onkologiju bolnice Acibadem Maslak, koja se zove Badem (iz turskog – badem) je škola dostupna djeci koja budu primljena na odeljenje.

Vjerujte svojim ljekarima, a ne forumima!

Prof. dr Funda Çorapçıoğlu, specijalista pedijatrijske onkologije sa preko 25 godina iskustva, kaže da je mogućnost da vidi oporavak kod djece oboljele od raka i sreću u očima njihovih majki ono što je pokreće u njenom teškom poslu. Nedavno je u njenu ordinaciju ušla mlada porodica sa svojom bebom. Kao iskusni ljekar pažljivo je pregledala bebu i bila je srećna što je ustanovila da ništa ne izaziva ozbiljnu zabrinutost: bebi je bio potreban samo antipiretik. Dok je pisala recept, prof. Çorapçıoğlu je saznala da se beba zove isto kao i ona – Funda.Zatim je otac upitao da li joj izgleda poznato. Ispostavilo se da mu je davno izliječila rak, dok je još bio mali dječak. Mladi otac je došao sa porodicom da se zahvali ženi koja mu je jednom spasila život, a njegova ćerka je dobila ime po njoj.

Za sve roditelje koji se trenutno suočavaju sa dijagnozom karcinoma kod svog djeteta, stručnjak bolnice Acibadem daje dragocjen savjet: „Molim vas, budite uvjereni da u liječenju karcinoma kod djece uvijek ima nade. Da, dijagnoza je veoma teška, ali roditelji treba da vjeruju samo ljekaru i stvarnim informacijama, a ne forumima.”

 

montenegro@acibadem.com

 

https://www.acibadem.rs

 

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.