14.6.2024 1:29
Breaking News

Ozan sa Đurović: Crnoj Gori potrebna politička stabilnost, dijalog i razumijevanje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović primila je danas u oproštajnu posjetu NJ.E. Songul Ozan, ambasadorku Republike Turske u Crnoj Gori. Ozan je, komentarišući trenutnu situaciju, kazala da je  Crnoj Gori potrebna politička stabilnost, dijalog i razumijevanje.

Kako je saopšteno iz Skupštine, izrazivši zahvalnost na velikom poslu koji je obavila u pravcu jačanja veza između dvije države, Đurović je čestitala ambasadorki Ozan na uspješno obavljenom mandatu.

Istakavši da redovni politički i radni kontakti predstavljaju potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja za dalje jačanje ukupne saradnje, predsjednica Skupštine je poseban akcenat stavila na kvalitetnu međuparlamentarnu saradnju koja se duži niz godina održava i nadograđuje, te izrazila očekivanje da će ona biti nastavljena i u narednom periodu, kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela i grupa prijateljstva dva parlamenta.

Đurović je naročito naglasila značaj posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori avgusta 2021. godine, kao i predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Šentopa u decembru 2021. godine, istakavši da su susreti na najvišem nivou od izuzetne važnosti za dalje produbljivanje saradnje između dvije zemlje.

Zahvalivši na podršci Republike Turske crnogorskim strateškim opredjeljenjima, Đurović  je konstatovala da danas Crna Gora i Republika Turska, kao partneri u NATO savezu, sarađuju na višem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu bezbjednost.

U kontektstu ukrajinske krize, ona je pozdravila spremnost i otvorenost turske strane da preuzme ulogu medijatora između Ruske Federacije i Ukrajine, čime se jasno potvrđuje posvećenost ove zemlje očuvanju stabilnosti i mira u Evropi i crnomorskom regionu.

“U uslovima odličnih bilateralnih odnosa, potrebno je dalje unapređivati saradnju u oblastima trgovine, saobraćaja, energetike, preduzetništva, poljoprivrede, turizma, zaštite životne sredine, zdravlja, obrazovanja, sporta, omladine, tehnologije i kulture”, kazala je Đurović i izrazila posebnu zahvalnost na podršci koju turska Vlada u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz stipendiranje studenata iz Crne Gore za školovanje na turskim univerzitetima.

Ambasadorka Ozan je zahvalila Đurović na kvalitetnoj saradnji i istakla da će novi ambasador Republike Turske nastaviti da predano radi na unapređivanju odnosa dvije zemlje. Ona je kazala da Crnu Goru i Republiku Tursku vezuju bogata zajednička tradicija, dobri istorijski i kulturni odnosi, članstvo u NATO savezu, te zajednička težnja za pristupanjem Evropskoj uniji.

Govoreći o trenutnoj situaciji u našoj državi, ambasadorka Ozan je istakla da je Crnoj Gori potrebna politička stabilnost, dijalog i razumijevanje, kako bi postala prva naredna članica velike evropske porodice naroda, u čemu će uvijek imati podršku Republike Turske.

Ambasadorka Ozan je iskoristila prilika da Đurović uputi poziv predsjednika Velike narodne skupštine Mustafe Šentopa da, povodom stote godišnjice osnivanja Republike Turske, posjeti ovu zemlju tokom 2023. godine.

cdm.me

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.