19.4.2024 23:25
Breaking News

Skok turske lire nakon referendumskih rezultata

Turska lira je u ponedjeljak ojačala nakon što su građani na referendumu podržali ustavne promjene koje daju veća ovlaštenja predsjedniku države.

U prvim minutama po otvaranju tržišta u Istanbulu lira je porasla 2,5 odsto, na 3,6188 dolara, što je njen najveći “intraday” dobitak od 30 januara.

Na kraju dana u petak lirom se trgovalo po cijeni 3,7376 lire za dolar.

Akcije na Istanbulskoj berzi su se takođe oporavile posle referenduma, skočivši za 0,74 odsto odmah po otvaranju tržišta.

Ustavne promjene, koje daju veća ovlašćenja Erdoganu, uključujući imenovanje ministara i sudija Vrhovnog suda, mnogi investitori vide kao korak napred u povratku političke stabilnosti u zemlji, nakon neuspjelog vojnog puča u zemlji.

“Tržište je vjerovatno zadovoljno zbog nastavka stabilnosti i smanjenja šansi za održavanjem prevremenih izbora”, kaže ekonomista istanbulske kompanije “BGC partners” Ozgur Altug.

Na referendumu u Turskoj na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača je bilo za ustavne promjene, dok je 48,3 odsto bilo protiv, saopštila je sinoć izborna komisija navodeći da se zvanični rezultati očekuju za 11 do 12 dana.

Većina investitora se kladila da će građani zaokružiti “da” (za ustavne reforme), jer je to, kako su istakli, najbolji način za povratak ekonomske i političke stabilnosti.

U Turskoj je i dalje na snazi vanredno stanje koje je uvedeno nakon prošlogodišnjeg pokušaja vojnog puča, a koje bi, prema nekim procjenama, moglo biti produženo za još tri mjeseca.

 

Bankar.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …