14.7.2024 4:23
Breaking News

Sve više zainteresovanih za turski jezik i kulturu

Od kako je u septembru 2014. godine turski kulturni centar “Yunus Emre“ svoje kancelarije otvorio u centru Podgorice, postao je mjesto sve većeg interesovanja građana svih uzrasta iz cijele Crne Gore. To potvrđuju i iz “Yunus Emre“ odakle poručuju da je veliko interesovanje za sve njihove aktivnosti, a najviše za kurs turskog jezika.

Direktor turskog kulturnog centra “Yunus Emre“ u Podgorici Cihan Ozdemir u razgovoru za Anadolu Agency kaže da interesovanje za časove turskog jezika i za sve druge aktivnosti čini jako zadovoljim ljude u kulturnom centru.

“Trenutno imamo 80 studenata kursa turskog jezika. Sa Univerzitetom Donja Gorica smo potpisali protokol, pregovori su u toku, i ukoliko bude dovoljno zainteresovanih, u drugom semestru će se tamo izvoditi nastava turskog jezika. Sa Filozofskim fakultetom u Nikšiću imamo potpisan sporazum, i ako se ispoštuju uslovi, krenućemo sa turskim kao izbornim jezikom“, kaže Cihan.

-Veliko interesovanje za tursku kulturu-

On ističe da u Crnoj Gori postoji veliko interesovanje za tursku kulturu.

“U ovoj godini imali smo izložbu slika, koncert balkanske muzike, sajam knjiga, održali razne konferencije. Takođe, predstavili smo tursku kuhinju, učestvovali na raznim festivalima, organizovali nedjelju turskog filma u Budvi i Podgorici. Ukupno smo imali 43 aktivnosti i za sve aktivnosti je bilo više interesovanje nego što smo očekivali. Samo smo sa jednim događajem ostali nezadovoljni. Organizovali smo panel u nedjelji turskog filma, pozvali filmskog kritičara, ali nije bilo interesovanja. S druge strane, za koncert sufijske muzike bilo je više od hiljadu zainteresovanih građana“, kaže Cihan.

Tokom novembra u Podgorici je održana dvodnevna konferencija, gdje su istoričari diskutovali o odnosu Crne Gore i Osmanskog carstva.

“Možda je to bio naš najvažniji događaj za ovu godinu. Bilo je oko 15 istoričara sa različitih fakulteta iz Turske. Učestovalo je i deset istoričara iz Crne Gore. Bavili su se analizom Osmanskog carstva i Crne Gore“, istakao je direktor kulturnog centra “Yunus Emre“ u Podgorici.

-Dobra saradnja sa crnogorskim institucijama-

Na pitanje kako je zadovoljan saradnjom sa kulturnim institucijama i centrima u Crnoj Gori, Cihan ističe da je saradnja “dobra, a kako vrijeme odmiče, sve je bolja“.

“Sa kulturnim centrom “Budo Tomović“ u Podgorici imamo jako dobru saradnju. Sa opštinom Budva smo imali jedan festival, a u narednoj godini planiramo da radimo pozorišne predstave. U Baru smo takođe organizovali nedjelju turskog filma, a u Rožajama smo organizovali kurs turskog jezika. U opštini Nikšić smo prikazali dosta turskih filmova. Planiramo da aktivnosti kulturnog centra “Yunus Emre“ prenesemo na teritoriji cijele Crne Gore“, rekao je Cihan.

-U narednoj godini najavljene izložbe, konferencije…-

Za 2016. godinu, iz ove organizacije najavljuju još mnogo projekata. Biće izložbi, konferencija, a takođe građani Crne Gore biće u prilici da uživaju u sufijskom plesu, kao i u turskoj kuhinji.

“Imaćemo početkom januara izložbu o osmanskim fermanima. Takođe, biće i koncert balkanske muzike. Nakon toga, slijedi izložba slika “Sultani u Podgorici“. Planirana je i manifestacija na kojoj će biti predstavljena turska kuhinja, biće i derviški ples, sa 30 derviša. Imamo veliko interesovanje za ovaj ples u Podgorici. Takođe, biće i nedjelja “Dani Turske“, gdje će se tokom sedam dana predstaviti sedam grupa iz sedam turskih gradova. Priključićemo se i sajmu knjiga koji organizuje opština Podgorica, a biće još izložbi i konferencija“, zaključio je Cihan.

 

(Anadolu Agency)

Check Also

Kalkavan čestitao dobijanje IBAR-a: Zaslužen uspjeh

Uspjeh naše države u procesu evropskih integracija može biti od značaja i za nama partnersku …