23.4.2024 10:24
Breaking News

U Istanbulu počeo 25. Istočnomediteranski međunarodni sajam turizma i putovanja (EMITT)

EMITT godišnje privlači oko 45.000 profesionalaca iz turističkog sektora i turista koji traže nove i uzbudljive mogućnosti putovanja.

U Istanbulu je počeo 25. Istočnomediteranski međunarodni sajam turizma i putovanja (EMITT) koja spada u red pet najboljih događaja te vrste u svijetu.

EMITT godišnje privlači oko 45.000 profesionalaca iz turističkog sektora i turista koji traže nove i uzbudljive mogućnosti putovanja.

Sajam je vrijedna poslovna platforma koja pruža nove poslovne prilike i mogućnosti saradnje turskom i globalnom sektoru turizma.

EMITT predstavlja paviljone država, destinacije za odmor, ljetni i zimski turizam, turističke destinacije na otvorenom, hotele i turističke centre, turoperatore, turističke agencije i još mnogo toga.

Na 25. izdanju EMITT-a učestvuju delegacije i kompanije iz 14 država, uključujući i Rusiju, Maltu, Bugarsku, Sejšele, Srbiju, Kosovo, Pakistan, Jordan, TR Sjeverni Kipar, Palestinu, Azerbejdžan, Južnoafričku Republiku, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Sajam se do 12. februara održava u Sajamskom i kongresnom centru TUYAP u Istanbulu, a danas ga je otvorio turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy koji je istakao da EMITT ima važnu ulogu u kreiranju globalnih tokova u turizmu.

“Nakon teške 2020. godine, Turska je u 2021. godini uhvatila veliki zamah razvoja turizma. Ostvarili smo dobre rezultate zahvaljujući Programu certifikacije sigurnog turizma i radu Agencije za promociju i razvoj turizma Turske (TGA) koja je na pravi način prezentirala naše turističke potencijale u inozemstvu. Ako govorimo o brojkama, prošle godine smo ugostili 30.038.000 gosta, što je za 88 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine smo u turizmu prihodovali 24,5 milijardi dolara, što je za 108 posto više u odnosu na prethodnu godinu“, kazao je Ersoy.

On je kazao da podaci o dolasku turista i u prvih 40 dana ove godine ohrabruju i da će trebati povećati ciljani prihod od 35 milijardi dolara.

Resorni turski ministar Ersoy istakao je da EMITT predstavlja važnu šansu za Tursku jer okuplja na jednom mjestu vodeće svjetske predstavnike turizma te je dodao da Turska radi na organiziranju sigurnog turizma i da stalno unapređuje ponudu.

TRT Bosanski

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.