25.5.2024 3:39
Breaking News

U toku konkurs za stipendije za medrese i teološke fakultete u Turskoj

Pored besplatnog internata Fondacija pruža i aviokarte za odlazak i dolazak mladih koji se odluče za obrazovanje u Turskoj, a aplicirati je moguće do 15. aprila i to putem web stranice Fondacije Diyanet (http://burs.diyanetvakfi.org.tr/)

Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i Fondacija Diyanet objavile su konkurs za stipendije u Turskoj za učenike koji odluče medrese i teološke fakultete pohađati u toj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) savjetnik za vjerske poslove pri turskoj ambasadi u BiH Hasan Atli je rekao kako Fondacija Diyanet pruža veliku priliku za obrazovanje učenika koji žele steći vjersko obrazovanje u Turskoj a žive van granica te zemlje, odnosno na Balkanu, azijskim i afričkim te zemljama širom svijeta.

Učenicima se pruža prilika obrazovanja u internacionalnim medresama u Istanbulu, Kajseriju, Konji, Bursi te Sivasu, gdje će im biti osiguran internatski smještaj, tri topla obroka dnevno, biblioteke, sportske sale, razni izleti te posebni afirmativni uslovi za one koji žele postati hafizi, naučiti Kur’an napamet.

Učenici će tokom školovanja također imati šansu za praktičnu primjenu stečenog znanja predvodeći džumu-namaz, redovnu zajedničku molitvu muslimana petkom, ili neki drugi namaz, dok stipendija uključuje i uniforme te knjige za školu.

Pored besplatnog internata Fondacija pruža i aviokarte za odlazak i dolazak mladih koji se odluče za obrazovanje u Turskoj, a aplicirati je moguće do 15. aprila i to putem web stranice Fondacije Diyanet. (http://burs.diyanetvakfi.org.tr/)

Od učenika koji žele aplicirati traži se ispunjenje nekoliko kriterijuma koji su navedeni na istoj stranici.

Atli je pozvao da apliciraju sve učenike koji se opredijele za ovaj program obrazovanja te dodao da je svaki učenik i svaki student dobrodošao u Tursku.

“Pored srednjeg obrazovanja, Fondacija Diyanet pruža stipendije i za studij na odabranim turskim teološkim fakultetima”, rekao je Atli i dodao da “Fondacija pruža velike mogućnosti svim mladima ove zemlje koji izraze želju za stjecanjem vjerskog obrazovanja u Turskoj”.

Atli je pojasnio da se za obje vrste stipendija aplikacije vrše na istoj stranici i u istim vremenskim granicama, odnosno od 1. marta do 15. aprila, te da su učenicima koji se odluče za studij u Turskoj ponuđeni teološki fakulteti univerziteta Ankara, Marmara, Istanbul, Uludag, Necmettin Erbakan i Univerziteta Erciyes.

Svi koji budu dobili stipendiju biće pozvani na intervju koji će biti održan u relevantnim institucijama u matičnim državama.

Podsjećajući da je prethodnih godina veliki broj učenika i studenata iskoristivši upravo ovu priliku stekao pravo na obrazovanje u Turskoj, Atli je podjsetio da je prošle godine iz BiH u Tursku otputovalo sedam, a pretprošle pet učenika.

Ističući značaj ovih stipendija Atli je rekao da “ukoliko se budu odlučili iskoristiti ovu šansu učenici će imati priliku da studiraju na odabranim univerzitetima naše zemlje. Pružaju im se mnoge druge prilike, pored besplatnog internata dobit će i razne socijalne i kulturne vidove podrške. Imat će priliku da se zaposle u državnim institucijama koje se bave vjerskim poslovima, naravno i kao nastavnici u školama čiji programi sadrže predmet vjeronauke”.

Atli je dodao da je ovo velika prilika za mlade ljude.

Vasi Ete, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u BiH, naveo je u razgovoru sa novinarom AA da Turska pored prilike obrazovanja na međunarodnom nivou, omogućavanja stjecanja znanja i iskustva na mnogim poljima, otvara svoja vrata uspješnim učenicima koji žele steći obrazovanje u Turskoj.

Ete je napomenuo da su pored stipendija Diyaneta dostupne i stipendije Direkcije za dijasporu (YTB) Republike Turske, te da se može aplicirati online na https://www.turkiyeburslari.gov.tr/ do 31. marta.

Osvrčući se na studente koje BiH i Turska uzajamno šalju na studije, Ete je kazao kako upravo ti studenti grade “mostove između duša naroda dviju zemalja”.

“Poznavajući jezike jedni drugih, poznavajući kulturu jedni drugih, vjerujem da će ovi studenti korijenite odnose dviju zemalja dovesti do nekog mnogo boljeg nivoa”, dodao je Ete.

Uprava za vjerske poslove Republike Turske i Fondacija Diyanet koje i unutar i van države pružaju brojne usluge kako na vjerskom i humanitarnom, tako i na socijalnom i kulturološkom planu, predstavljaju institucije od velike važnosti.

http://www.trt.net.tr

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.