18.7.2024 3:12
Breaking News

7. tradicionalna iftar-večera u organizaciji AK Partije pod pokroviteljstvom premijera Republike Turske Erdogana

Sinoć je za diplomatski kor akreditovan u Republici Turskoj organizovana sedma tradicionalna iftar-večera u organizaciji AK Partije pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, a kojoj je prisustvovalo nekoliko ministara u Vladi Republike Turske među kojima su ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, ministar za evropske integracije Mevlut Cavusoglu, ministar za ekologiju i urbanizam Idris Guluce, ministar šumarstva i vodoprivrede Vejsel Eroglu, potpredsjednik AK Partije za vanjsku politiku Jasin Aktaj i nekoliko poslanika iz Velike Narodne Skupštine Republike Turske.

Prijem je bio izvanredan sa puno topline i poštovanja prema diplomatskom koru a posebno prema ambasadorima koji u ovoj godini završavaju svoj mandat u Turskoj, te su bili pod tom osnovu i preseans listi za stolom sa premijerom Erdoganom, ministrom Davutogluom i Jasinom Aktajom.

Prisutnima na iftaru se u ime AK Partije obratio Jasin Aktaj, a u ime diplomatskog kora Antonio Lucibello, ambasador Svete Stolice u Turskoj. On se je u vrhunskom stilu i sadržaju obratio prisutnima imajući na umu blagdane Ramazana i događanja i procese koji se zbivaju upućujući poruke mira, suživota, tolerancije i potrebe brige za mlade i zdravo društvo. Zahvalio se na pažnji turske Vlade, turskih zvaničnika prema diplomatama akreditiranih u Turskoj i priređenom iftaru koji ima dubinsku poruku.

Premijer Turske Erdogan je u kraćem obraćanju prisutnima a posebno „ambasadorima“ ukazao na nekoliko problema ali se uglavnom zadržao na situaciju u Siriji, Iraku i Palestini i naporima kojima bi trebala međunarodna zajednica da učini da se ta žarišta zatvore apelujući na pregovore, razumijevanje i mirni put njihova razrješenja. Govorio je o usponu Turske, njenom razvoju, njenom putu ka EU, potrebi za većom demoktarizaciom društva i bržim reformama. Iskazao je posebnu potrebu za saradnju sa zemljama susjedima. Afirmisao je ekonomska dostignuća turske privrede, izborne rezultate i demokratska dostignuća izbornih procesa u Turskoj. Sa toplinom se obraćao ambasadorima, želeći im uspješan rad i obavljanje svojih dužnosti u zemlji domaćina.

Poslije iftar-večere obavljen je zajednički akšam namaz-molitva a što je impresioniralo učesnike je da je premijer Turske Erdogan vršio ulogu mejezina u akšam namazu.

Ambasadora Bralića je impresionirao i njegov interes za završetak mandata, utiske koje nosi iz Turske a posebno iskazao interes za zdravstveno stanje njegove supruge i ponudio svoju pomoć na šta se ambasador zahvalio.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.