17.4.2024 23:33
Breaking News

Ambasadorka Turske: Multietnički sklad u Crnoj Gori treba da bude nastavljen

Turska je svim raspoloživim sredstvima podržala i nastaviće da podržava članstvo Crne Gore u EU. Naša želja je da Crna Gora, koja je faktor mira i stabilnosti u regionu, u najkraće vrijeme postane članica EU, saopštila je u intervjuu za Dan ambasadorka Turske u Podgorici Songul Ozan.

Po Vašem mišljenju, kakvi su bilateralni odnosi između Crne Gore i Turske?

Ozan: Današnji odnosi Turske i Crne Gore gaje zajedničku istoriju, kulturu i društvene odnose. Ovo duboko prijateljstvo se nastavilo i nakon referenduma 2006. godine, kada je Republika Turska ponovo bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost Crne Gore. Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori otvorena je 2008. godine i trenutno radi peti ambasador. Sa diplomatskim odnosima koji su započeli uspostavljanjem ambasade, visoki politički, ekonomski i kulturni odnosi između dvije zemlje brzo su se razvijali.

Od početka, naši bilateralni odnosi napredovali su u svakoj oblasti, uz politički dijalog na visokom nivou i uzajamne posjete, i rezultira li su potpisivanjem sporazuma koji su olakšali saradnju na svim poljima i doveli do današnjeg nivoa saradnje. To je iskreno potvrđeno u svim dosadašnjim bilateralnim susretima na visokom nivou, ističući naše odlične odnose, koji su više nego diplomatski. Naša saradnja i solidarnost tokom pandemije primjer su jednog pravog prijateljstva i vjerujemo da ćemo i nakon pandemije ove savršene odnose još više unaprijediti.

Turska smatra Crnu Goru, koja je od 2017. godine članica NATO-a, saveznikom koji daje dragocjene doprinose. Prema tome, izražavamo zadovoljstvo da naši odnosi sa prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom pozitivno napreduju na svim poljima i u isto vrijeme da se susrećemo oko zajedničkih regionalnih i globalnih pitanja. Turska je od samog početka svim raspoloživim sredstvima podržala i nastaviće da podržava članstvo Crne Gore u EU. Naša želja je da Crna Gora, koja je faktor mira i stabilnosti u regionu, u najkraće vrijeme postane članica EU.

Nova vlada je formirana bez stranke koja je vladala Crnom Gorom u posljednje tri decenije. Može li to biti pozitivan impuls za jačanje tursko-crnogorske saradnje?

Ozan: Prije svega želim da čestitam rad novoj skupštini i novoj vladi i poželim im puno uspjeha. Nakon izbora nove vlade, naši ministri vanjskih poslova imali su prvi razgovor, vrlo srdačan, putem telefona. I ja sam započela sa posjetama uvaženim članovima nove vlade, na čelu sa prof. dr Zdravkom Krivokapićem. Nastavićemo da održavamo i unapređujemo našu saradnju u svim oblastima. Obje zemlje imaju tu političku volju. Nadam se da ćemo uskoro, čim se oporavimo od oveužasne epidemije, nastaviti sa intenzivnim posjetama na visokom nivou između naših zemalja.

Smatrate li da je bilo napretka u popravljanju statusa manjinskih naroda u Crnoj Gori?

Ozan: Crna Gora je uzor za miran suživot. Na Balkanu, koji je područje povezano sa istorijskim sukobima i bolnim iskustvima motivisanim religijskom i etničkom pripadošću, za Crnu Goru je veoma dragocjeno dau harmoniji, skladnom i mirnom okruženju, žive različite etničke i vjerske grupe.

Istorijski i geografski gledano, Turska je dio Balkana i u ovom regionu želi prosperitet, trajni mir, stabilnost i dobrosusjedske odnose. Očuvanje multikulturalne i multietničke strukture važno je za crnogorsku stabilnost, mir, mirovno okruženje, prosperitet, ekonomiju i budućnost.

Vrlo je važno što je Crna Gora, nakon što je postala članica NATO-a, zemlja koja se sada najbrže kreće na putu ka EU. Održavanje multietničke i vjerske strukture Crne Gore u harmoniji i blagostanju, doprinosi trajnom miruu regiji. Evropi i Balkanu trebaju primjeri u kojima sve različite grupe poput Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata, Roma i pripadnika raznih religija žive u miru, međusobno poštujući jedni druge. U tom smislu, mi kao Turska želimo da međuetnički i međuvjerski sklad koji se baštini u Crnoj Gori, koja je naš uvaženi saveznik u N ATO-u i naš prijatelj, bude nastavljen.

Nastavićemo sa ulaganjima

Možemo li očekivati povećanje turskih investicija u Crnoj Gori u godini pred nama?

Ozan: Nažalost, zbog epidemije, u smislu ekonomije, trgovine, proizvodnje, prihoda, finansija, transporta, izolacije, ograničenja i investicija, u cijelom svijetu imamo veoma lošu godinu. Zbog pandemije i njenog uticaja na globalnu ekonomiju, imamo veliko sužavanje. Ne postoji zemlja koja je manje ili više pogođena. Sa žaljenjem moram da konstatujem da ovo nije zaobišlo ni prijateljske i savezničke zemlje Tursku i Crnu Goru.

Turska je članica G-20, ima jaku ekonomiju, ali, naravno, izazove sa kojim se susreće. Naša država od početka pandemije uspješno se bori sa pandemijom s jedne strane, a sa druge strane sprovodi adekvatne mjere kojesu podrška privatnom sektoru i građanima. Zapravo, turska ekonomija je snažna ekonomija koja je dokazala svoju otpornost na sve izazove koje naša zemlja doživljava i na mnoge krize na globalnom nivou. Prebrodićemo i ovaj težak period. Najiskrenije vjerujem da će i naša prijateljska Crna Gora u najkraće vrijeme prebroditi ovaj težak period.

Turske kompanije su neprestano povećavale svoje interesovanje i ulaganja u poslove u Crnoj Gori u predepidemijskom periodu, a paralelno stim, naš bilateralni obim trgovine pratio je rastuću krivu trenda sa brzim ubrzanjem svakog dana. Nadam se da će se ovaj trend, uz ekonomski oporavak nakon epidemije, ponovo pokrenuti.

Kao što znate, ovdje već postoje vrlo važne turske investicije. Naše prestižne kompanije su aktivne. Zirat banka je ovdje uspješno zastupljena, kao i naš Turkiš Airlines, i to su naši internacionalni brendovi. Mislim da će najvažnije polje saradnje u narednom periodu i dalje biti saobraćaj, zdravstvo, turizam i poljoprivreda. Poznato je interesovanje našeg privatnog sektora za aerodromski posao, što je najvažniji projekat za Crnu Goru. Kao dva prijatelja i saveznika, postoji obostrana želja i volja na najvišem nivou da svoje ekonomske odnose unaprijedimo na najviši nivo. Uz ovu želju, sigurna sam da će naša postpandemijska saradnja stvoriti nova polja i nove mogućnosti.

cdm.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.