14.7.2024 21:58
Breaking News

Antalya: Rajski kutak na turskom dijelu mediteranske obale

Antalya je najveće odmaralište, međunarodnog kalibra, u Turskoj. Tokom 2013. godine, ovo je ljetovalište posjetilo više od 12 miliona turista, čime je Antalya uvrštena na 10 najposjećenijih gradova u svijetu.
Prema podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, prošle godine je turistički sektor turskoj ekonomiji priskrbio prihode od 96 milijardi dolara, što je 12 procenata od njegnog GDP-a. U turističkom sektoru u Turskoj direktno je uposleno oko dva miliona ljudi.
U Antalyi, većina stanovništva živi upravo od turizma. Tokom ljetnih mjeseci, vlada ogromna potražnja za sezonskim poslovima, a populacija cijele provincije se udvostruči.
Turske vlasti se nadaju da će Samit G20 pomoći da se turski turistički sektor i Antalya bolje promoviraju u cijelom svijetu.
Bulut Bagci, predsjednik Svjetskog turističkog foruma, izjavio je da skupovi poput Samita G20 pomažu ekonomiji, ali je još važnije “napraviti brend od ovog grada: svi kanali, iz Rusije, Londona, SAD-a, arapskog svijeta… svi (televizijski) kanali su ovdje. Pozovete li ih nekim drugim povodom, reći će da su zauzeti, ne mogu doći. Međutim, sa G20, sve novine, časopisi, svi oni koji inače ne bi došli u Antalyu, stigli su.”
Barack Obama je snimljen kako igra golf, između zvaničnih sastanaka.
Saudijski kralj i prateća delegacija od 1000 ljudi, zadržaće se nekoliko dana nakon Samita G20, kako bi uživali u ljepotama ovog odmarališta.
Očekuje se da će Samit G20 turskoj ekonomiji donijeti oko 215 miliona dolara, a kako je Antalya u fokusu svjetske javnosti, značajno doprinijeti promociji njenih ljepota u svijetu.
TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.