25.7.2024 1:51
Breaking News

Binali Jildirim novi premijer Turske

Turski ministar saobraćaja Binali Jildirim (60) danas je jednoglasno izabran za novog lidera vladajuće Partije pravde i razvoja i samim tim postao novi premijer Turske.

U kabinetu 65. vlade funkcije zamjenika premijera Yildirima pripale su Nurettinu Canikliju, Mehmetu Simseku, Turgulu Turkesu, Numanu Kurtulmusu i Veysiju Kaynak.

Predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i mandatar za sastav 65. Vlade Republike Turske Binali Yildirim objavio je sastav novog kabineta, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jutros je u Predsjedničkoj palati u Ankari primio čelnika AK Partije Yildirima i tom prilikom odobrio sastav nove vlade koji mu je Yildirim kao mandatar predao.

U kabinetu 65. vlade funkcije zamjenika premijera pripale su Nurettinu Canikliju, Mehmetu Simseku, Turgulu Turkesu, Numanu Kurtulmusu i Veysiju Kaynaku.

Ministar vanjskih poslova je Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, ministar za EU Omer Celik, ministar pravde Bekir Bozdag, ministrica socijalne politike i porodice je Fatma Betul Sayan Kaya, ministar nauke i tehnologije Faruk Ozlu, ministar rada i socijalne sigurnosti Suleyman Soylu.

Ne čelo Ministarstva poljoprivrede, stočarstva i prehrane imenovan je Faruk Celik, dok je na čelo resora trgovine i carina imenovan ministar Bulent Tufenkci.

U 65. turskoj vladi ministar razvoja će biti Lutfi Elvan, ministar kulture i turizma Nabi Avci, ministar finansija Naci Agbal, ministar obrazovanja Ismet Yilmaz, a ministar okoliša i urbanizma Mehmet Ozheseki.

Ministarstvo ekonomije pripalo je ministru Nihatu Zeybekciju, a ministar energetike i prirodnih resursa je Berat Albayrak. Na čelo Ministarstva sporta i omladine imenovan je ministar Akif Cagatay Kilic.

Za ministra odbrane Republike Turske imenovan je Fikri Isik, ministra šumarstva i vodoprivrede Veysel Eroglu, ministra zdravstva Recep Akdag i ministra transporta, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan.

U nedjelju je u Ankari održan drugi vanredni kongres AK Partije na kojem je dosadašnji turski ministar transporta, pomorstva i komunikacija Yildirim izabran za novog predsjednika te stranke, a nedugo zatim ga je turski predsjednik Erdogan zadužio da sastavi novi kabinet Vijeća ministara Republike Turske. On je tako postao treći predsjednik stranke koju su ranije sa te pozicije vodili njen osnivač Erdogan i dosadašnji premijer Ahmet Davutoglu.

Prethodno je Erdoganu ostavku 64. vlade podnio njen šef Davutoglu, čiji kabinet će obnašati funkciju sve do imenovanja nove vlade sa Yildirimom na čelu.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …