14.7.2024 22:03
Breaking News

Bošković u Ankari sa Caniklijem

Ključ dugoročnog mira zemalja na Zapadnom Balkanu u evroatlantskim integracijama

U okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Crne Gore Republici Turskoj, ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se danas u Ankari sa ministrom nacionalne odbrane Republike Turske, Nuretinom Caniklijem.
Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju je Republika Turska pružila Crnoj Gori u ostvarivanju njenog evroatlantskog cilja, uz uvjerenje da će se odbrambena saradnja dvije države u svojstvu NATO saveznica dodatno unaprijediti u narednom periodu. Bošković je naglasio da Crna Gora podržava Republiku Tursku u borbi protiv terorizma i da će kao punopravna članica Alijanse aktivno doprinijeti kolektivnom sistemu bezbjednosti, imajući u vidu zajedničke bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo.
On je informisao sagovornika o prioritetima Ministarstva odbrane, sa posebnim fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore u skladu sa najsavremenijim standardima. Tim povodom je istakao da je Sporazum o saradnji u oblasti vojne industrije između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske odlična platforma za dalje unapređenje odbrambenih sposobnosti u procesu modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore.
Canikli je naglasilo da Crna Gora može računati na Republiku Tursku u svim oblastima i čestitao našoj zemlji na uspjesima u ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva. Turski ministar odbrane je istakao da je ključ regionalne stabilnosti i dugoročnog mira zemalja na Zapadnom Balkanu u evroatlantskim integracijama, te da je priključenje sadašnjih aspiranata na članstvo u NATO najbolja garanciji mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. On je apostrofirao da će Republika Turska nastaviti da bude pouzdan partner Crnoj Gori, te da je današnji susret odlična prilika za definisanje modaliteta daljeg intenziviranja saradnje na polju odbrane.
Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo i dosadašnjom saradnjom, koja se konstantno unapređuje, kako kroz bilateralne projekte, tako i u okviru zajedničkih regionalnih inicijativa.
Ministar je sa delegacijom Ministarstva odbrane položio vijenac u mauzoleju Kemala Ataturka, tvorca moderne Turske.
Tokom posjete Ankari, delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore se sastala sa predstavnicima turskih kompanija iz oblasti vojne industrije. Tom prilikom razmotrene su moguće oblasti saradnje u ovom domenu.
MINISTARSTVO ODBRANE

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.