29.5.2024 2:01
Breaking News

Bratimljenje medrese Umraniye i medrese Mehmed Fatih

U periodu od 01. do 05. decembra ove godine delegacija Islamske zajednice je boravila u Turskoj, koju je predvodio reis Rifat ef. Fejzić. U delegaciji su bili direktor medrese Rahman Kačari profesori medrese Sadmir Hadžijić i Zejno Omeragić.

Tokom boravka u Istanbulu, posjećen je značajan broj obrazovnih i društvenih institucija zaduženih za obrazovanje. U svim ovim susretima razgovarano je o raznim mogućnostima saradnje obrazovnih institucija iz Turske sa medresom Mehmed Fatih. Ti vidovi saradnje bi uključivali razmjene učenika, profesora i sticanja novih iskustava iz oblasti obrazovanja.

Tokom ove posjete čiju je organizaciju snosila Ihya dernek naša medresa se pobratimila sa medresom Umraniye imam hatip lisesi iz istanbulske opštine Umraniye. Ova medresa broji 2.500 učenika i oko 145 profesora. U prepunom amfiteatru medrese okupljenim učenicima obratio se reis Rifat ef. Fejzić i direktori medresa Ibrahim Suslu u svojstvu domaćina i Rahman Kačar.

Direktor Kačar je izrazio zadovoljstvo što je došlo do prvog bratimljenja naše medrese sa jednom od većih medresa u Turskoj te da će ova saradnja dati velike rezultate na obostarno zadovoljstvo.

Nakon odgledanog filma o Nizamskoj dzamiji u Tuzima uručene su zahvalnice ljudima koji su radili na realizaciji projekta bratimljenja medresa.
Veliku zahvalnost za uspostavljanje ovih kontakata dugujemo predstavnicima organizacija Ihya dernegi i Zemin vakfi Harunu Budaklaru i Ozcanu Yeniaju.

www.monteislam.com

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.