01.3.2024 18:33

Crna Gora danas slavi Dan nezavisnosti

Danas će u Crnoj Gori biti obilježen 21. maj Dan nezavisnosti.

Na današnji dan 2006. godine u Crnoj Gori održan je referendum na kome su građani odlučili da nakon više od 90 godina bude obnovljena nezavisna država.
Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.
Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Skupština Crne Gore usvojila je 1. marta Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku EU. Da bi Crna Gora ponovo postala nezavisna država, po tom Zakonu, tu opciju je trebalo da podrži minimum 55 odsto izašlih birača.
Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.
Za predsjednik Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.
Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo. Prema podacima RRK pravo glasa na referendumu imalo je 484 hiljade i 718 građana.
Referendum je nadgledalo više od 3,4 hiljade posmatrača, od kojih 2,27 hiljada domaćih i oko 630 stranih. Izjašnjavanje građana pratilo je i više od 630 domaćih i novinara iz regiona.

Povodom Dana nezavisnost premijer Milo Đukanović organizovaće večeras u Vili Gorica, svečani prijem kome će prisustvovaće predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić položiće, vijenac na spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu u mauzoleju na Lovćenu.
Povodom Dana nezavisnosti, 21. i 22. maj su neradni dani u Crnoj Gori.

Portalanalitika

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.