20.5.2024 8:55
Breaking News
Kasarna Rami u Istanbulu, koja ima 250-godišnju historiju, pretvorena je u biblioteku nakon godinu i pol dana obnove. Predstavljena je kao najveća biblioteka u Turkiye i jedna od najvećih u Evropi, a u policama posjeduje više od dva miliona knjiga za različite dobne kategorije. ( Arife Karakum - Anadolu Agency )

Crna Gora zainteresovana za konekciju sa vrsnim naučnicima iz Turske, naročito u oblasti mašinskog inženjerstva

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović i prorektorica za internacionalizaciju UCG Sanja Peković sastali su se sa novoimenovanim ambasadorom Turske u Crnoj Gori Barišom Kalkavanom i tom prilikom rektor Božović je u ime cijele akademske zajednice i u svoje ime uputio izraze najiskrenijeg žaljenja i saučešća zbog velikog broja žrtava i razaranja koje je pretrpjela Turska, te izrazio nade za brz opravak preživjelih i uspješno saniranje područja pogođenih zemljotresom.

On je iskazao spremnost UCG-a da u narednom periodu produbi saradnju sa turskim institucijama visokog obrazovanja i kazao da, između ostalog, potencijal  vidi u pravcu razvijanja saradnje kroz pripremu programa cjeloživotnog učenja.

“U ovom trenutku uspješnu saradnju sa turskim univerzitetima njegujemo kroz bilateralne sporazume, kao i dolaznu i odlaznu mobilnost studenata ove dvije zemlje. Zainteresovani smo i za konekciju sa vrsnim naučnicima iz Turske, naročito kada je riječ o oblasti mašinskog inženjerstva“, dodao je on.

Turski ambasador Kalkavan iskazao je posebno interesovanje za promovisanje turskog jezika i saradnju sa Filološkim fakultetom UCG, kao i za uspostavljanje saradnje sa najstarijom visokoobrazovnom institucijom u Crnoj Gori, u oblasti pomorskog prava.

Prorektorica Peković osvrnula se na dobru saradnju sa 15 univerziteta Turske kroz bilateralne sporazume, od čega devet kroz Erasmus + program. Ona je iskazala vjerovanje da će bilateralna saradnja biti uspostavljena na većem nivou, što bi rezultiralo većim brojem ostvarenih mobilnosti studenata.

Institucije sa kojima UCG ima saradnju su: Univerzitet Balikesir, Univerzitet Gazijantep, Tehnološki institut iz Izmira, Univerzitet Hacettepe, Univerzitet u Ankari, Univerzitet u Trakiji, Tehnički univerzitet Bliskog Istoka, Pamukale univerzitet, Univerzitet u Sivasu, Univerzitet Marmara, Univerzitet Akendiz u Antaliji, Tehnički univerzitet u Jildizu, Univerzitet Medenijet u Istanbulu, Dicle Univerzitet i Dokuz Eylul Univerzitet.

Na sastanku kojem su prisustvovale i šefica kabineta rektora Dijana Jovanović i ataše Ezgi Gul Tezcan, zaključeno je da postoji obostrani interes za ostvarivanje akademske saradnje i početak novih vidova komunikacije obrazovnih institucija ove dvije zemlje.

cdm.me

Check Also

Kroz 21 projekat u Bijelom Polju TIKA uložila 1,1 milion eura

Koordinatorka TIKA programa Nihal Ersoy zajedno sa počasnim konzulom Turske Sahretom Hajdarpašićem posjetila je juče …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.