14.7.2024 4:24
Breaking News

DIREKTOR INSTITUTA YUNUS EMRE PODGORICA ODLAZI IZ CRNE GORE: Mi smo most kulture između dva naroda

Ono na što je Institut Yunus Emre Podgorica fokusiran jeste da bude most kulture između turskog i crnogorskog naroda i zadovoljan sam na koji način obavljamo taj posao, rekao je za MNE magazin direktor  ovog Instituta doc. dr Džihan Ozdemir.

Sa Ozdemirom smo razgovarali povodom toga što je njegov ,,mandat” u obavljanju ove funkcije, nakon četiri godine, okončan. Funkciju direktora istog centra nastavlja da obavlja u Azerbejdžanu, u Bakuu.

-To je zemlja u kojoj se govori turski jezik…Tu našu bliskost objasniću ovako. Mi smo jedan narod, ali u dvije države. Koliko god mi je žao što idem iz Crne Gore, toliko sam i srećan što odlazim u zemlju kao što je Azerbejdžan- istakao je on.

Dolazak

Prije četiri godine, tačnije u februaru 2014.godine Ozdemir je prvi put došao u Crnu Goru. On je osnovao Institut Yunus Emre u Podgorici. Iz tog perioda nikada neće, kako je ispričao, zaboraviti moment slijetanja na podgorički aerodrom.

-Sjećam se pogleda koji sam imao prilikom slijetanja, a to su ove savršene planine- rekao je on.

U Podgorici mu se dopalo što je, kaže, sve dobro organizovano i lijepo uređeno.

-Tu su i vaši visoki ljudi. Najvisočiji koje sam do sada u svom životu vidio. Staloženi ste ljudi i lijepi – kaže on, uz osmijeh.

Počeli su, prisjeća se, misiju u februaru 2014.godine, a u zgradi u centru Podgorice počeli su da rade u septembru. Kada se osvrne na dosadašnji učinak, ističe fantastičnu saradnju sa partnerima koji su doprinijeli realizaciji brojnih aktivnosti koje su upriličili do sada.

-U periodu  od februara 2014. do decembra 2017. imali smo 40 projekcija turskih filmova. Organizaovali smo 20 koncerata, učestvovali smo na 12 festivala u Podgorici i u drugim gradovima Crne Gore, na osam sajmova… Imali smo 10 folklornih koncerata i drugih plesova kao što je ples derviša- ističe Ozdemir.

Organizovali su, takođe, u toku ovog perioda i 10 naučnih skupova, ali i različite kurseve, kao što je ebru slikanja na vodi, kurs fotografije…. Podsjetio je i da su  na Crnogorskoj nedjelji modi predstavili osmanske kostime.

-Sve ovo je bilo jako dobro organizovano, ali ne mogu opet reći da su svi naši partneri podjednako bili zainteresovani za realizaciju ovih manifestacija – rekao je Ozdemir.

Muzika

Kroz sve ova aktivnosti, prema njegovim riječima, upoznali su se sa tim što je to što crnogorsku publiku interesuje. Zaključci do kojih su došli, pojašnjava, jeste da taj događaj mora da bude živahan, energičan, da nije statičan.

-Recimo, konferencije koje dugo traju im se baš ne dopadaju. Ali svaki muzički događaj puni sale- rekao je on.

Od 110 manifestacija koje su organizovali za nepune četiri godine 45 su upriličene u saradnji sa lokalnim institucijama. Prije svega, kako je precizirao, misli na opštine, a tu su bile i neke strane misije u Crnoj Gori.

-Za sve ovo vrijeme trudili smo da se ne predstavljamo samo podgoričkoj publici, nego smo se predstavili i u drugim gradovima. Sve manifestacije kulturnog karaketara su na neki način interakcija između organizatora i publike. Nas je upoznavala publika i mi smo na taj način upoznavali i mentalitet ovog naroda. Fakat je da ako želite da neku zemlju upoznate najbolje ćete je upoznati kroz kulturu te zemlje– istakao je on.

Jedna zemlja i narod se, kako je precizirao, upoznaje kroz knjige, kroz muziku, pozorište, poeziju…

-Upravo smo se rukovodili ovim shvatanjem da našu zemlju i nas kao turski narod treba da upoznaju upravo kroz našu kulturu i nastavićemo da se predstavljamo na taj način – istakao je on.

 

A, koliko su uspješni u toj misiji, prema njegovim riječima, jasno se vidi kroz broj posjetilaca njihovih događaja. Zahvalio se u sklopu toga i brojnim medijima, među kojima je istakao i naš portal, koji su redovno izvještavali o njihovim manifestacijama.

– Zahvaljujući doprinosu medija Institut je postao poznat u cijeloj Crnoj Gori- istakao je on.

Naglasio je da u Institutu imaju polaznike kursa turskog jezika iz svih etničkih grupa i to se nastavlja i dalje.

-Primjetio sam kod svih njih da sa ljubavlju gledaju svoje predavače, bilo da su domaći ili da dolaze iz Turske. To je ono što sam osjetio i vidio koliko su srećni pod ovim našim krovom. To je ono što je cilj kulture, da približi ljude jedni drugima i da ih poveže – priča Ozdemir.

Na kratko prekidamo razgovor. Naš sagovornik osmatra prostoriju Instituta i ističe da mu je definitivno žao što odlazi.

-Poslije četiri godine odlazim iz zemlje čiji sam svaki  ćošak upoznao. Imam iza sebe kulturni centar koji je u punom cvatu, dobro radi. Evo, već par dana prijetelji organizuju oproštajne večere – ističe on, uz osmijeh.

S druge strane, dodaje, tužan je, jer te večere podsjećaju na rastanak.

Priča nam i da je njegova supruga polaznik kursa ebru slikanja na vodi, te da su polaznici sa njom zajedno plakali, jer im je žao što i ona odlazi.

-I sad, pošto sam muškarac, a nekako je u turskoj tradiciji, da muškarci ne plaču, ne plačem. Ali, zaista mi je teško- kaže on.

Utisci

Pošto je detaljno upoznao našu zemlju ponovio je da je oduševljen prirodnim ljepotama. Dopada mu se naš narod. Zapazio je i da je u društvu prisutna saradnja između različitih etničkih grupa. O tome se, kaže, vodi računa i to mu se jako sviđa.

-Vjerujem da Crna Gora ima sjajnu budućnost. Vjerujem da će nastaviti da se kreće tim putem uspjeha i da će prosperirati na svaki mogući način – zaključio je Ozdemir.

On danas odlazi iz Crne Gore.

 

https://mnemagazin.me

Foto: Mne Magazin

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.