20.7.2024 0:23
Breaking News

Dogovorena intenzivna ekonomska saradnja Podgorice i Ankare

Vuković je kazao da su u posljednje vrijeme u Crnoj Gori prisutne velike turske kompanije, ali i preko hiljadu malih i srednjih preduzeća, od čega trećina upravo u Glavnom gradu.

Podgorica i Ankara imaju sve uslove da u narednom periodu ostvare uspješnu i kvalitetnu saradnju, posebno u oblastima građevinarstva, turizma i poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića sa rukovodstvom Privredne komore glavnog grada Turske.

Vuković je kazao da su u posljednje vrijeme u Crnoj Gori prisutne velike turske kompanije, ali i preko hiljadu malih i srednjih preduzeća, od čega trećina upravo u Glavnom gradu.

“Naš cilj je da, s jedne strane, privučemo još turskih investitora, a s druge strane, da našim kompanijama koje su izvozno orjentisane otvorimo veći prostor za djelovanje. Veoma smo zainteresovani da kompanije poput Kombinata aluminijuma jedan dio svog asortimana plasiraju i na tursko tržište, jer povećanje izvoza uvijek je osnova za otvaranje novih radnih mjesta”, ocijenio je Vuković.

On je, kako je saopšteno iz PG Biroa, sagovornika upoznao sa tim da Glavni grad u cilju privlačenja što većeg broja investitora ulaže u ozbiljne infrastrukturne projekte poput izgradnje saobraćajnog prstena oko Podgorice vrijednog više desetina miliona eura, što je šansa i za građevinske kompanije iz Turske.

Vuković je predstavio projekat izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrijednog 50 miliona eura, kao i projekte izgradnje solarne elektrane, proizvodnje električne energije iz biogasa i rekonstrukcije javne rasvjete kroz ugradnju nove LED tehnologije.

“Želimo da se iskoristi i potencijal naših biznis zona, jer postoje različite olakšice za one koji su spremni da ulažu, naročito u sektor proizvodnje. U tom smislu zainteresovani smo za iskustvo Ankare u kojoj, takođe, postoji nekoliko biznis zona i uspješno funkcioniše nekoliko tehno parkova”, poručio je Vuković.

Potpredsjednik izvršnog odbora Privredne komore glavnog grada Turske, Temel Aktaj složio se sa Vukovićem da se uvoz i izvoz između Podgorice i Ankare moraju povećati.

On je podsjetio da je Turska druga država u svijetu u oblasti građevinarstva i treća u sektoru turizma.

“Komora će predložiti našim investitorima, posebno iz oblasti turizma, da investiraju u izgradnju hotela u Podgorici. Dosta smo napredovali i po pitanju izgradnje putne infrasrukture, tako da naše firme mogu kvalitetno raditi i na tim poslovima”, rekao je Aktaj.

Prema njegovim riječima, Ankara je uspješan grad koji je značajno napredovao u poljoprivredi, i to u proizvodnji organskih proizvoda, kao i u stočarstvu, pa su i to oblasti u kojima se naša saradnja može razvijati.

“S obzirom na to da ste potpisali sporazum o bratimljenju sa Ankarom, želim da vam kažem da na nas treba da gledate kao na dio tog bratstva i da smo spremni u svakom trenutku da vam izađemo u susret, podijelimo znanja i iskustva i da sarađujemo”, poručio je Aktaj.

Ambasador Crne Gore u Turskoj, Branko Milić, podsjetio je da će se naredno zasijedanje zajedničke mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Turske održati ove godine u Podgorici.

On je ocijenio i da je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Podgorice i Ankare, uz državne sporazume o ekonomskoj saradnji, slobodnoj trgovini i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izvanredna osnova za buduću saradnju dva grada i dvije države.

Privredna komora Ankare druga je po veličini organizacija ovog tipa u Turskoj sa 160 hiljada članova i 67 odbora u kojima su članovi raspoređeni.

 

vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.