16.4.2024 3:44
Breaking News

Đukanović: Dogovorena posjeta Erdogana Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da treba učiniti prohodnim put za zemlje regiona Jugoistočne Evrope ka članstvu u Evropsku uniju.

Govoreći o Antalijskom diplomatskom forumu (ADF), čiji je globalni komunikacijski partner Agencija Anadolija (AA), Đukanović je kazao da je sa zadovoljstvom prisustvovao ovom događaju.

“Vjerujem da će to biti još jedna jako kvalitetna platforma za razmatranje globalnih ekonomskih i političkih procesa i za doprinos većoj stabilnosti i bezbjednosti na globalnoj sceni. Ako je suditi na osnovu prisustva i sadržajnosti ovog foruma, ne sumnjam da će Antalijski forum zauzeti svoje mjesto na mapi sličnih događaja u Evropi i svijetu i da će dati prepoznatljiv doprinos”, rekao je Đukanović u razgovoru za AA.

Mišljenja je da će ADF nastaviti da daje važan doprinos cjelovitijem i promišljenijem sagledavanju globalnih procesa.

Dogovorena posjeta Erdogana Crnoj Gori

Forum je, kako je kazao, poslužio i kao prilika za susret s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

“Susret je samo potvrdio da su odnosi između naše dvije zemlje tradicionalno prijateljski, a sada i dodatno osnaženi partnerstvom u okviru NATO pakta i zajedničkim evropskim aspiracijama. Ocijenili smo da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti ekonomije i dogovorili se za skoru posjetu predsjednika Erdogana Crnoj Gori”, pojasnio je Đukanović.

Govoreći o Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je prethodnih dana, također, održan u Antaliji, i zajedničkim naporima Turske i Crne Gore na ostvarivanju prosperiteta regiona, crnogorski predsjednik je rekao da su obilježili 25 godina trajanja saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

“To je bila prilika da se usvoji zajednički strateški dokument za razvoj jugoistoka Evrope koji je kompatibilan sa programskim dokumentom Ujedinjenih nacija 20/30. Razgovarali smo o raznim pitanjima ali osnovna poruka je da treba učiniti prohodnim put za zemlje našeg regiona ka članstvu u EU. Dakle, zajednički osjećaj da je EU zastala s procesom proširenja, da je to stvorilo utisak da je negdje evropska perspektiva ovog regiona daleko i da su se istovremeno otvorili apetiti raznih drugih geopolitičkih faktora koji žele da penetriraju svoje interese u ovom regionu”, pojasnio je Đukanović.

Istakao je da je osnovna poruka SEECP-a da tražie od EU aktivniju politiku proširenja kako bi zajedničku evropsku perspektivu regiona definisali kao realnu.

Crna Gora želi saradnju sa stranim investitorima

Govoreći o potencijalima za saradnju Turske i Crne Gore i šta treba poduzeti da se produbi saradnja u oblasti ekonomije i trgovine, Đukanović je naglasio da saradnja postoji.

“Da su ozbiljni investitori iz Republike Turske već prisutni u Crnoj Gori i da su oni na neki način prokrčili put za veliki broj malih porodičnih kompanija koje su došle iz Turske u Crnu Goru. Taj put je otvoren, a sa crnogorske strane postoji i otvoren poziv za nastavak i širenje saradnje sa stranim investitorima”, poručio je Đukanović.

Smatra da je Crna Gora država koja ima jako dobro iskustvo u pogledu ekonomskog razvoja kroz saradnju sa stranim investitorima. Mišljenja je da je pandemija koronavirusa snažno pogodila ekonomiju.

“Mi želimo da sarađujemo sa stranim investitorima, a koje su oblasti u kojima je ta saradnja realna, rekao bih da je to daljnji razvoj infrastrukture, putne i ukupno saobraćajne, razvoj energetike, dalji razvoj turizma i prerađivačke industrije. To su četiri najrealnije razvojne šanse Crne Gore u narednom periodu na kojima će biti oslonjena strategija ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore”, pojasnio je Đukanović.

Govoreći o aktivnostima turskih kulturnih institucija i TIKA-e u Crnoj Gori, kao i obrazovnih institucija, crnogorski predsjednik smatra da se i taj aspekt dviju država veoma sadržajno odvija.

“Turski kulturni centar je vrlo aktivan u Crnoj Gori i razvija razne sadržaje kojim crnogorsku i ukupnu javnost upoznaje sa turskom kulturom i to smatramo dragocjenim. TIKA je u Crnoj Gori prisutna već 14 godina, realizovala je oko 300 projekata i pomoć koja je vrjednija od 20 miliona eura, koja je uložena u oblast kulture, zdravstva i obrazovanj”, zaključio je Đukanović.

www.cdm.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.