25.7.2024 2:08
Breaking News

Radulović: Crna Gora i Turska su prijatelji i saveznici

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency kako su Crna Gorai Turska prijatelji, saveznici i vrlo važni partneri na mnogim poljima.

Radulović, koji povodom samita ministara vanjskih poslova zemalja Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SCEEP) i Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF), boravi u turističkom mjestu Belek, govorio je za AA o odnosima dvije zemlje.

Pohvalio je kolegu Mevluta Cavusoglu, kazavši kako je organizacijom ADF-a uradio izvrstan posao, te poručio kako će ovo biti jedan od sjajnih poslova s potpisom Turske.

– Turska je za nas prijatelj, saveznik i vrlo važan partner na mnogim poljima, od ekonomije, turizma, zdravstva i vojnih pitanja do obrazovanja – naglasio je Radulović.

Ističući da je regionalna suradnja jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, Radulović je kazao da se o razvoju i promociji regionalne suradnje razgovaralo i na jučer održanom sastanku SEECP-a.

Ukazao je i na značaj Diplomatskog foruma u Antaliji.

– ADF će biti odskočna daska za razvoj međunarodne i saradnje između dviju zemalja. To će biti mjesto na kojem ćemo razvijati još jače prijateljske odnose između naših zemalja i naroda – poručio je Radulović.

Govoreći o primjerima solidarnosti dviju zemalja u periodu epidemije koronavirusa, Radulović je podsjetio da je Turska, kao dobar prijatelj, pružala pomoć u medicinskim potrepštinama njegovoj zemlji.

– Prijatelj se vidi u teškim vremenima, a Turska je pokazala svoje prijateljstvo pružajući nam medicinsku podršku kad nam je zaista bila najpotrebnija, iako je i sama bila pod uticajem epidemije – istakao je Radulović.

Radulović je kazao da su Turska i Crna Gora jedna uz drugu u NATO-u, te dodao:

“Malo je koliko god zahvalimo Turskoj na podršci u našem procesu pristupanja NATO-u.”

Govoreći i o oblasti turizma, Radulović je naglasio kako očekuju veći broj turskih turista u Crnoj Gori.

– U 2019. godini broj turista koji su u Crnu Goru dolazili iz Turske iznosio je 40.000. Nadamo se da će se ovaj broj povećati – rekao je Radulović, podvlačeći kako svakako priželjkuju i veći broj turskih investitora u Crnoj Gori.

portalanalitika.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.