25.5.2024 4:46
Breaking News

Erdogan otvorio još jednu brzu prugu u Turskoj

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da turske vlasti poseban značaj pridaju razvoju željezničke infrastrukture širom zemlje.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da turske vlasti poseban značaj pridaju razvoju željezničke infrastrukture širom zemlje.

“Voz koji polazi iz Londona, prelazi preko Evrope i Balkana, potom ulazi u našu zemlju preko Edirnea, prolazi kroz Marmaray i stiže do same Anadolije. Ko je izgradio Marmaray ispod Bosfora? Mi radimo svoj posao kako treba, umjesto isprazne priče”, kazao je Erdogan u subotu u obraćanju u gradu Konyi gdje je prisustvovao ceremoniji otvaranja brze pruge Karaman – Konya.

Podsjetio je da su grad Konyu spojili sa prugom za brze vozove još prije 11 godina.

“Time smo obradovali milione naših građana koji od tada na raspolaganju imaju potrebne usluge”, rekao je Erdogan, dodajući da je sada za stanovnike Konye putovanje vozom do Ankare, Eskišehira i Istanbula mnogo udobnije, lakše i ekonomičnije u odnosu na druga prevozna sredstva.

“Sada idemo i korak dalje, proširujući željezničku prugu do Karamana. Danas započinjemo novu eru otvaranjem linije brzih vozova Konya – Karaman.”

Karaman je grad na jugu centralne Turske, smješten u središnjoj Anadoliji, udaljen oko 100 kilometara južno od grada Konye.

Erdogan je istakao da su turske vlasti tokom protekle dvije decenije poseban značaj pridavali razvoju željezničke infrastrukture.

“Mi smo ti koji su inicirali izgradnju brzih i superbrzih pruga. Povećali smo dužinu željezničkih pruga u zemlji sa 10.959 kilometara na 13.222 kilometra. Izgradili smo i 1.213 kilometara pruga za superbrze vozove, kojih u našoj zemlji do sada nije bilo, kao i 219 kilometara pruge za brze vozove”, rekao je turski predsjednik.

Pojasnio je da zahvaljujući projektima razvoja željeznice, voz preko Anadolije može stići u Aziju prugom Kars – Tbilisi – Baku i otići čak do Pekinga u Kini.

Baku – Tbilisi – Kars (BTK) projekt je regionalne željezničke pruge koja povezuje Azerbejdžan, Gruziju i Turska koja je počela s radom 30. novembra 2017. godine.

“U periodu pandemije, problemi u pomorskom i vazdušnom transportu robe stavili su u prvi plan željeznicu kao ozbiljnu alternativu. Upravo ovakvim investicijama doprinosimo željezničkom teretnom transportu kao i prevozu ljudi. Odlučni smo da Tursku učinimo centralnom zemljom u pogledu željezničkog saobraćaja kao što je to slučaj i u mnogim drugim područjima. Upravo brza pruga Karaman – Konya je još jedan važan segment ovog velikog projekta”, kazao je Erdogan.

Dodao je da je zahvaljujući ovoj pruzi sada moguće putovati između Konye i Karamana za 50 minuta.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu u obraćanju je izrazio želju da novootvorena pruga brzih vozova Karaman – Konya bude od koristi za cijeli region i državu.

Nakon ceremonije Erdogan i delegacija brzim vozom su se zaputili prema gradu Karaman.

Ceremoniji otvaranja pruge brzih vozova Karaman – Konya prisustvovali su brojni državni zvaničnici i građani.

TRT Bosanski

Foto: https://www.trthaber.com/

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.