29.5.2024 2:12
Breaking News

Godišnjica vojnog udara u Turskoj obilježena u Rožajama

U svim džamijama u Crnoj Gori danas je nakon džuma-namaza, nedjeljne molitve kod muslimana, proučena dova za šehide nastradale u Turskoj tokom pokušaja puča, 15. jula 2016. godine.

U saradnji Islamske zajednice u Crnoj Gori i turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), danas je u Rožajama u džamiji „Sultan Murat II“ proučena hatma za šehide stradale 15. jula 2016. godine u Turskoj. Nakon džuma-namaza, na gradskom trgu u Rožajama, izviđači iz Rožaja, zajedno sa kolektivom Ambasade Turske, TIKA-e i Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“, sa turskim zastavama, organizovali su slobodnu šetnju pod nazivom „Dežurstvo za Tursku“.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, u govoru u džamiji „Sultan Murat II“, poručio je da je prošle godine, na dan pokušaja puča, cijela Turska bila ujedinjena.

“Danas obilježavamo prvu godišnjicu pokušaja puča u Turskoj. U noći 15. jula 2016. godine, izdajnici svoje domovine su pokušali da izvedu krvavi puč i time unište svijetlu budućnost naše zemlje, naroda, demokratije i Republike. Tog 15. jula prošle godine cijela Turska je bila ujedinjena i narod je bez obzira na razlike izašao na ulice i trgove, ne strahujući pritom za vlastiti život, spriječio puč. Te noći, naši šehidi i naše gazije svojom hrabrošću i odanošću ispisali su istoriju. Bez sumnje, oni će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima. 15. jul će biti obilježavan svake godine kao Dan pobjede demokratije i Dan sjećanja na šehide. 15. jula na trgovima širom Turske, poput Čanakalea i Rata za nezavisnost, stajala je ujedinjena Turska i ujedinjeni turski narod, koji se nije prepustio volji šačice pučista. U ovom pokušaju puča, naš narod je baš kao prije hiljadu godina na Malazgritu iznio svoju odlučnost u očuvanju ovog prostora kao svoje domovine“, kazao je Galip.

Kazao je da “izdajnici koji su mislili da će u noći 15. jula podijeliti Tursku, preuzeti državu, nisu dočekali ni sjutrašnju noć, a već su bili poraženi od strane našeg naroda“.

“Ovaj pokušaj puča bio je usmjeren protiv našeg parlamenta, demokratije, Republike, naše budućnosti i naše slavne vojske, zjenice našeg oka. Dugujemo veliku zahvalnost zbog iskrene podrške koju smo imali od samog početka od reisa Islamske zajednice Crne Gore Rifata Fejzića, vjerskih službenika i naroda koji je činio dove i slao poruke podrške. Neka je rahmet svim šehidima“, kazao je Galip.

Reis Fejzić, u svojoj hutbi, kazao je da je proučena hatma za stradale šehide od 15. jula prošle godine, u odbrani časti, domovine, vatana, demokratije, ljudske vrijednosti. Poručio je da je današnja hutba posvećena u svim crnogorskim džamijama na ovu temu.

“Islam ruši sve barijere, islam nije vjera podjela, anarhije i podjela. Islam je uređeni sistem i način života. Poslanik Muhamed a.s prvo šta je uradio kada je došao u Medinu, prvo je napravio sistem, zakone koji se moraju poštovati. I to se odnosilo ne samo na muslimane, nego i na nemuslimane. Danas, nažalost, imamo većinu ili dobar dio islamskog svijeta, gdje vlada anarhija, uzimanje pravde u svoje ruke od strane raznih bandi, sekti, ideologija. Prošle godine je na sjutrašnji dan bio pokušaj da se nama najbližoj muslimanskoj zemlji, najbližoj geografski, po kulturi, po običajima, po zajedničkoj ostavštini, po kulturi, u prijateljskoj Turskoj, pokušalo da se to isto napravi. Ako pogledamo političke partije, vidjećemo da se jedna ogromna većina suprostavila tom pokušaju puča. Što znači da je jedna grupica ljudi pokušala da vlada tom većinom. To je diktatura, a suprotno od diktature je demokratija. Političke partije koje su bile na vlasti i u opoziciji su se žestoko usprotivile tome“, kazao je Fejzić.

Istakao je da je „jedna mala grupa zbog interesa svojih i tuđih pokušala da nasilno promijeni vlast“.

“Danas u svijetu se mnogo manipuliše vjerom, prepričavajući razne snove, bajke i utopije ljudima kako neko nešto sanja ili kako mu je u snu neko nešto rekao. Pojavila se ta FETO organizacija, koju predvodi Fetullah Gulen, koji je veoma interesantan sada, u smislu kako je radio, za koga je radio, gdje je šta završio. I na taj način su htjeli da budu usluga nekima drugima“, kazao je Fejzić.

On je poručio da je turski narod odbranio dostojanstvo demokratije.

“Da je sreće, cio svijet i ogromne međudržavne institucije koje stalno govore o demokratiji su trebale da odlikuju turski narod za odbranu demokratskog sistema. Jer, turski narod je odbranio dostojanstvo demokratije, pokazao kako se čuva svoj glas, da neko drugi ne može da upravlja tamo gdje oni misle da mogu da upravljaju“, rekao je Fejzić.

Zahvalio je na podršci i pomoći koju Turska pruža zemljama Balkana.

“Naša braća u Turskoj su nama pomogli zadnjih godina. Oni su nama otklonili mnoge probleme, a njima je Allah pomogao uz naše dove i otklonio im probleme kada im je bilo najpotrebnije. Još jedna zahvalnost za vladu Turske koja je uspjela da napravi izuzetno dobre političke odnose sa državama Balkana i šire. U svim državama ćete čuti da su ti odnosi na najvišem nivou“, kazao je Fejzić.

Nakon završetka džuma-namaza, reis Fejzić je u pratnji ambasadora Galipa, koordinatora TIKA-e za Crnu Goru Ahmeta Altuna, predstavnika Islamske zajednice i vjernika prošetao do gradskog trga, gdje je bila organizovana šetnja pod nazivom „Dežurstvo za Tursku”.

www.rtcg.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.