14.7.2024 4:07
Breaking News
Ankara Atakule
Ankara Atakule

Gradonačelnik Ivan Vuković u Ankari: O obnovi Stare varoši i izgradnji pješačkog mosta

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) podržaće projekat obnove Stare varoši u Podgorici, dogovoreno je u Ankari tokom susreta gradonačelnika dr Ivana Vukovića i potpredsjednika ove agencije dr Birola Četina.

„Stara varoš, u smislu istorijske vrijednosti, kulturnog identiteta i na simboličkoj ravni, veza je između Turske i Crne Gore. Ne postoji prepoznatljiviji simbol Podgorice od Sahat kule i upravo vi ste nam pomogli da restauriramo i  nju i Trg Bećir bega Osmanagića, na čemu smo vam veoma zahvalni, ali isto to sada želimo da učinimo sa Starom varoši u cjelini“, rekao je gradonačelnik Vuković.

On je konstatovao da je najveći problem to što je stari dio Podgorice na neki način izolovon, jer ne postoje pješački koridori kroz samo nasilje, ističući da je izgradnja novog pješačkog mosta preko Morače, između Stare varoši i Sportskog centra “Morača” put ka trajnom rješenju tog problema.

„Ako bismo motivisali ljude da koriste taj pješački koridor oživjeli bismo Staru varoš i na taj način obezbijedili uslove za funkcionisanje zanatskih radnji, malih galerija, prodajnih salona i suvenirnica koje bi bile otvorene u narednom periodu, a za model bismo imali i neke gradove iz regiona poput Sarajeva i njegove Baš čaršije“, saopštio je gradonačelnik.

Potpredsjednik Četin je istakao da je TIKA spremna da stavi na raspolaganje svoju ekspertizu za izradu projekta restauracije cjelokupne Stare varoši.
„Smatram da bi projekat kojim bi se osposobilo više prodajnih mjesta za male proizvođače koji se bave domaćom proizvodnjom imalo dobrog efekta na unutrašnju trgovinu Crne Gore i spremni smo podržati takvav projekat, budući da imamo pozitivna iskustva iz više država“, istakao je dr Četin.

Tokom susreta razgovaralo se i o velikom potencijalu saradnje u turizmu. Gradonačelnik Vuković je istakao da je Podgorica sve popularnija među turistima, te da se bilježe ozbiljne stope rasta na tom polju.

„Ankaru je prošle godine posjetilo oko 500.000 turista, a Podgoricu skoro 170.000, iako se radi o neuporedivo manjem gradu, tako da govorimo o ozbiljnom potencijalu“, zaključio je  gradonačelnik Vuković.

 

https://portalanalitika.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.