16.4.2024 2:48
Breaking News

Halal krstaranje: Trend koji razvija turski turistički sektor

Turistička agencija “Fusion Tour” je u Istanbulu jučer predstavila jedan novi pristup turizmu. Na putovanju koje pripremaju za septembar, prema susjednoj Grčkoj, neće biti alkohola, svinjskih proizvoda, niti kockanja.
Sve što će se na brodu naći biće u skladu sa islamskim vjerskim vrijednostima: odvojeni sportski centri, odvojena kupatila i mesdžidi. Halal turizam je jedna od najbrže rastućih grana ovog privrednog sektora u Turskoj. Mnogostruko je povećan broj “halal” hotela i turističkih agenciaj u posljednjih 15 godina.
Ipak, do sada nije bilo ponuda za halal krstarenje, sve dok turistička agencija Fusion Tour nije odlučila organizovati putovanje slično onima koji postoje u svijetu: košer krstarenje ili hrišćansko krstarenje.
Prvo halal krstarenje kreće 27. septembra, iz Izmira, na zapadu Turske, sa temom “Stazama Osmanlija”. Do 2. oktobra će provesti svoje goste preko grčkih ostrva Rodos i Kreta do lučkog grada Pira.
“Neće to biti samo jednostavno krstarenje bez alkohola i svinjskih proizvoda. Zapravo, riječ je o kulturno-historijskoj turi, koja obećava atmosferu društvenog umrežavanja,” kazao je Kemal Gunay, direktor agencije.
Gokmen Aydialp je menadžer projekta i tvrdi da su organizatori mislili na sve: “Mi čak nemamo ni slika na zidovima broda, što bi bilo protivno islamskim vrijednostima.”
“Iako je putovanje tek najavljeno, interesovanje je prilično veliko, jer postoji velika potražnja za ovakvim konceptom,” kaže Aydinalp.
Putnici koji su rezervisali svoje mjesto na ovom krstarenju kažu kako su radosni što će biti, kako su sami rekli, dio “dugo očekivanog” koncepta.
“Mislim da će to biti atmosfera u kojoj ćemo se moja porodica i ja osjećati komotno,” kaže 46-godišnji Hamit Kuruk, po zanimanju bankar, jedan od putnika.
“Za nas je važno da na ovom putovanju imamo halal hranu i da smo u dodiru sa ljudima koji imaju isti islamski senzibilitet, daleko od alkohola.”
Serap Akali (28) će na halal krstarenje sa njenim mužem i slaže se: “Već godinama je postojala velika potreba za ovom vrstom krstarenja u Turskoj.”
Putovanje će predvoditi poznati turski historičar Talha Ugurluer i pisac Fatih Citlak, a putnici će biti u prilici da vide osmansko naslijeđe u regionu. U program će biti uključen i ples sufijskih vrtećih derviša, izložbe fotografija, koncerti turske klasične muzike…
Organizatori smatraju da ova vrsta putovanja ima veliki potencijal među globalnom muslimanskom populacijom koja broji oko dvije milijarde ljudi, a planirano je i proširivanje na Jadranskom more – Italiju, Maltu i dalje.
Njihova ciljna klijentela neće biti samo Turci, nego muslimani iz svih dijelova svijeta. Prema podacima Turskog statističkog instituta (TUIK), oko tri miliona Arapa je posjetilo Tursku u 2014. godini, što je za milion više od posjete u 2013. godini.
U Turskoj trenutno operira oko 50 hotela koji nude “konzervativne usluge”, na halal principima. Većina ih je u Antalyi, Istanbulu, Izmiru, Aydinu, Mugli i Ankari. U samo pet godina, njihov broj se udvostručio.
(AA)
TRT Bosanski

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.