25.7.2024 2:24
Breaking News

Intervju sa direktorom TV Sarajevo Elvirom Resićem

U Antaliji je u periodu od 21-29 novembra održan medjunarodni simpozijum odnosno obuka novinara iz 44 zemlje svijeta na kojem je učestovalo ukupno 130 učesnika novinara. Organizator je po četvrti put bila Turska državna radio televizija TRT.

Na simpozijumu su učestvovali kako predstavnici Crne Gore tako i iz regiona. Predstavnik portala crnagoraturska je imao niz susreta i sastanaka, intevjua i ovaj skup je bila prilika kako za upoznavanje tako i za razmjenu iskustava, mišljenja, ideja.

Imali smo priliku da intervjuišemo i direktora Televizije Sarajevo Elvira Resića. On se nalazi na mjestu direktora kantonalne televizije Sarajevo od februara 2016.god. Prije toga je obavljao funkciju Pomoćnika načelnika opštine Novi Grad Sarajevo.

Prenosimo našim čitaocima intervju iz Antalije:

Poštovani gospodine Resiću predstavite nam se i predstavite koncept medija kojim rukovodite?

-Elvir Resić, direktor kantonalne televizije Sarajevo. Na mjestu direktora nalazim se od februara 2016.god. Prije toga sam obavljao funkciju Pomoćnika načelnika Novi grad Sarajevo. TV SA je u funkciji informisanja građana kantona, sadrži obrazovne i kulturne sadržaje a manje komercijalne kao što su film i serije. TV SA baštini uspomene na istorijske događaje posebno na period od 1992-1995.god. Pored toga na televiziji su prisutni sportski i drugi sadržaji.

Da li pratite dešavanja u Crnoj Gori?

-Pratimo dešavanja u CG, naše zemlje su višestruko vezane. Dosta građana kantona SA je porijeklom iz CG, koji su naši gledaoci, zaposleni u TV. Slični izazovi su i pred Crnom Gorom i pred BiH.

Kakvi su ukupni odnosi po Vašem mišljenju Turske i Bosne i Hercegovine i gdje vidite mogući potencijal?

-Odnosi su prije svega prijateljski. AK Partija na čelu sa Erdoganom razumije BiH i njenu specifičnost i uvijek je podrška stabilnosti našeg društva. Naše kulture su vezane, kao i tradicija i turski jezik se uči u našim školama. Sve je veća ekonomska saradnja i upravo je tu najveći potencijal jer ona može biti mnogo veća.

Da li imate informacije o odnosima Turske i Crne Gore?

-Poznato nam je da je saradnja Turske veoma dobra sa svim balkanskim zemljama pa i sa Crnom Gorom. Od Vas sam čuo na Simpozijumu i neke nove vrlo zanimljive informacije koje govore o sve većoj saradnji Crne Gore i Turske.

Da li smatrate da se regionalno, konkretno misleći na CG i BiH treba više povezati u odnosima prije svega ekonomskim sa Turskom?

-I za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu je važno što je Turska veliko tržište a naša ponuda je prije svega mala. Postoje velike šanse, ekonomski trebamo ojačati da bismo bili partneri Turskoj prije svega u turizmu i to zimskom turizmu gdje su slični potencijali i Crne Gore i BiH.

Kako ste zadovoljni sa ovim prestižnim Simpozijumom i odlazite li iz Antalije bogatiji?

-Turska i njen narod su se još jednom pokazali kao vrhunski domaćini, gdje se gost osjeća veoma ugodno. Puno toga naučite. Najveća korist što nam je pružena prilika da jedni druge upoznamo što nam je pretpostavka za uspostavljanje dobre saradnje.

J.S.

Foto: http://www.faktor.ba/

Check Also

Kalkavan čestitao dobijanje IBAR-a: Zaslužen uspjeh

Uspjeh naše države u procesu evropskih integracija može biti od značaja i za nama partnersku …