19.7.2024 22:43
Breaking News

Isparta… “Grad ruža”

Tekst pripremila: Dženisa Kurbardović (Crna Gora), student u gradu Isparta, Sulejman Demirel Univerzitet smjer Teološke nauke

Isparta leži na jugozapadu Turske, u planinskoj unutrašnjosti Anadolije u regiji Mediteran. Grad se rasprostire na južnom kraju stepske kotline, koja se proteže južno od jezera – Eğirdir, na nadmorskoj visini od 1035 m. Okružen je poput bedema, visokim ogoljelim planinama masiva Zapadnog Taurusa, od kojih je najviša Davraz Dağı visoka 2 637 m. Njegove susjedne pokrajine su Afyon na sjeverozapadu, Burdur na jugozapadu, Antalija na jugu, i Konya na istoku. Ima površinu od 8.993 km ² sa populacijom od 448.298. Broj stanovnika konstantno raste.  Grad, regija-specifičan je po ručno tkanim tepisima i ruži. Isparta, je jedan od najvažnijih gradova u mediteranskoj regiji. Po broju stanovnika je29. najveći grad Turske. Drugo ime grada je “Grad Ruže“.

Isparta je udaljena oko 130 km sjeverno od Antalye i obale Sredozemnog mora. Od 1992. godine grad ima univerzitet Süleyman Demirel Universitesi, koji pohađa do 50 000 studenata. Jedan od islamskih mislilaca poslednje decenije, Said Nursi je svoj  život takođe proveo ovdje.

   Za vrijeme Bizanta to je bilo naselje znano kao Baris (grčki: Βάρις) ili Sbarita. Oko 1203. taj kraj okupirali su Turci Seldžuci a od 14. vijeka dio je Osmanskog Carstva.

    Kao dio  Bizantiske imperije Isparta je bila osvojena i neki period bila pod njihovom vlasću , kasnije su Seldzuci u ranim 1200 vijeka osvojili i tako je  postala dio Hamidoglu Emirata, ali je onda prodata 1381 godine Osmanskom caru. U kasnim 1800-tim, naseljavaju je muslimanski iseljenici sa Balkana. Bugarske iseljenici su sa sobom donijeli i tradiciju uzgoja ruža, pa je danas Isparta poznata u Turskoj kao Grad ruža, čija je proizvodnja porasla u veoma karatkom roku postajući prepoznatljiv simbol grada i jedna od glavnih ekonomskih aktivnosti u regiji. Nekadašnji Premijer Süleyman Demirel je rođen u blizini grada, tako da mnoge stvari su nazvane  po njegovom imenu,  koji je po mnogimanajomiljeniji sin grada.U vrijeme vladavine sultana Abdul Hamida II – 1891. grad je u njemu u čast prezvan u Hamidabad, tad je postao i administrativni centar jednog sandžaka. Staro orginalno tursko ime vraćeno je gradu – 1922. godine. Isparta ima dobru povezanost sa ostalim dijelovima Turske i sa željeznice i ceste. Antalya se nalazi 130 km južno od Ispartea Eskişehir 350 km na sjeveru od grada.

    ća mirisnih ruža i lijepe vode mirnog jezera u mediteranskoj regiji je ono što sve trebada znate ogradu Isparta. Dok je veći dio krajolika u visoravni, Isparta je obložena impresivnim pećinama. Ovaj grad je jedan od glavnih atrakcija zabiblijski turizam. Ljeta su veoma topla a  zime hladne i kišne. Jezera koja okružuju Ispartu imaju značajan utjecaj na klimu. Kiša i snijeg u zimskim i prolecnim mjesecima su nesto uobičajeno u Isparta.

Poznate ličnosti koje su rodjene ili žive u Isparti:

Zeki Demirkubuz, filmski reditelj, scenarista, producent i montaže.

Süleyman Demirel, bivši premijer i predsjednik Turske, rođen je u seluIslamköy, Isparta.

Fevzi Özdemir, filmski režiser, scenarist i producent.

Said Nursi, islamski mislilac. Proveo posljednje decenije života u ovom gradu.

Bora Mavis, Summiter od Mount Everesta.

Emre Aydın, rock kantautor.

Mustafa Dogan, fudbaler.

Huseyin Avni paša, osmanskog velikog vezira

Halil Hamid paša, osmanske Grand Vizie

   Mjesta za zanimanje, posjetu:

     Postoji nekoliko važnih džamija u Isparta, uključujući pred-osmansku Hizir begovu džamiju  (1325),  Kutlubey ili Ulu (Grand) džamija (1429, sa velikom restauracijom u 19. stoljeću), a Haci Abdi džamija (1569). Grad se takođe može pohvaliti džamijom od osmanskog royal Arhitekte Mimar Sinan, koji je  u 16. stoljeću izgradio firdevs Paša džamiju. Ova džamija je takođe poznata kao Mimar Sinan džamija, u javnosti. Postoji nekoliko ostataka grčke pravoslavne crkve iz vizantijske i osmanskog razdoblja (14.-19. stoljeća). Vizantijske tvrđavinesu uglavnom u ruševinama.

   Kovada jezero i Kızıldağ Nacionalni parkovi, Isparta Gölcüğü, Çamyol i Kuyucak šumskih rekreacija, Eğirdir hrast i Sütçüler (očuvanju šuma područja), Eğirdir, Uluborlu i Yalvaç dvorci, Antiochia u Pisidia i Apollonia antike gradova, Ertokuş i Dündar Bey stare teološke škole (medrese), firdevs Bey, İplik, Eğirdir Hızır Bey, Barla Çaşnigir, Uluğbey Veli Baba džamija, firdevs Bey Bazaar, Eğirdir Inn (caravansary), Ertokuş Hani Inn, Baba Sultan Mousoleum, Isparta i Yalvaç muzej, i naravno Egirdir i Davraz Dag su najprepoznativljiji biseri grada.

Eğirdir

     Egirdir jezero je jedno od najvažnijih jezera u Isparta. To je četvrto najveće jezero u Turskoj sa 517 kilometara kvadratnih površine. Jezero je odvojen u dva dijela jedan na sjeveru zove Hoyran jezero i drugi na jugu Egirdir jezera.  Populacija Eğirdir je oko 19.417 (2010), ali u ljetnim mjesecima je mnogo posjećen od strane stanovnika koji ovde ostaju za vrijemeljetnih odmora i praznika. Eğirdir ima zejednicu ribolovacakoja je za lokalne stanovnike mnogo važna.

   Yesil Ada (zeleno ostrvo) je malo ostrvo povezano sa Eğirdirom kratkim nasipom. Restorani, hoteli, pansioni, kao i nekoliko privatnih rezidencija ispunjavajuostrvo. Poznat po svojoj prošlosti, kao grčko selo, Yesil Ada još uvijek ima dosta kamenih kuća preostalih od grčke ere.Mještani tvrde da je Eğirdir dom na svijetu kroz koji samo hodaš, kao kroz minaret.

 Süleyman Demirel Universitesi

     Süleyman Demirel University (SDU) (turski: Süleyman Demirel Üniversitesi) je državni univerzitet koji se  nalazi u Isparta, Turska. Osnovan je 1992 godine , kojeg trenutno pohadja oko 55.000 studenata, univerzitet je takodjer druga najveća akademska institucija u Turskoj. SDU je poznat po svojim programima u poljoprivredim istraživanjima, medicini, inženjerstvu i poslovnoj nauci. Univerzitetu je (Instituciski kod: TR ISPARTA01)  odobreno od strane Erasmus programa za učešće i finansiranja. SDU je član European University Association. Fakultet građevinarstva i arhitekture je prvi fakultet u univerzitetu koji je ranije bio poznat kao Isparta, gradjevinarstvo i arhitektura akademije osnovana 1976 godine.

   SDU glavni kampus se nalazi i zauzima većinu u Çünür predgrađu, Isparta. Većina univerzitetskog centa  i fakulteta su na kampusu.  Grad Isparta nudi ponešto ograničene mogućnosti zabave, tako da studenti provode svoje slobodno vrijeme u aktivnostima na kampusu iu susjednom gradu Antalyi.Süleyman Demirel univerzitet na kampusu stanovanja uključuje nekoliko spavaonica.Svake godine, univerzitet organizuje  domaći Proljetni festival u maju i međunarodni jazz festival u decembru.

  SDU nudi nekoliko stipendija za studente. 750 studenata prima stipendiju godišnje sa fakulteta. Osim toga, 219 studenata ima gotovinske stipendije od strane Generalne direkcije krediti i spavaonice. Postoji univerzitetski mali honorarni posao koji pruža četiri sata rada sedmično tokom semestra akademske godine, naravno  kvalificiranim studentima.

  Glavni kampus ima sportsku dvoranu, fudbalski teren, dva fudbalska terena sa vjestačkom travom, teren kao za odbojku na plaži, šest teniskih terena (četiri otvorena i dva unutrašnja), mini golf terene, atletska staza, stazu za trčanje, fitnes centar i dva otvorena košarkaška terena. Sa 2500 mjesta za sjedenje sportsku dvoranu koja sadrži, uključuju aerobik koraci-dvorana, gimnastička dvorana, squash teren, vještački zid za penjanje, individualne sportske dvorane, kafeterija, univerzitetsko skladište za robu,masažu i sauna sobe.SDU ima jahački klub s besplatnim članstvom za studente. SDU ima 64 studentskih klubova, uključujući: rock uniju, Industrial and Quality Club, Aviation Club, Folklor Turski klub, kazalište Club, Radio Club, Planinarenje i Orijentacijski klub, šah i Bridge klub, skijanje Club, Club Tehnologija , Ronilački klub, plesni klub, Ekonomija i menadžment kluba, Book Club, biologiju i ekologiju kluba.

   Akademska struktura SDU sadrži petnaest (15) fakulteta,  dvanaest stručno visokih škola, dvije više škole, a četiri diplomske škole.

Tekst pripremila: Dženisa Kurbardović (Crna Gora), student u gradu Isparta, Sulejman Demirel Univerzitet smjer Teološke nauke

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.