25.7.2024 2:39
Breaking News

Izgradnja trećeg aerodroma u Istanbulu

Najpovoljniju ponudu za izgradnju i korištenje trećeg aerodroma u Istanbulu dao je konzorcij Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon uz ponudu od 22 milijarde 152 miliona eura plus PDV i 25 godina korištenja aerodroma.

 Tender je organizovan u prostorijama aerodroma Esenboga. Prve ponude dali su konzorciji Ictas/Fraport 20 milijardi eura plus PDV, Makyol 4 milijarde plus PDV Limak/Kolin/Cengiz/Ma-Pa/Kalyon 12 milijardi 682 miliona plus PDV, te TAV Havalimanlari Holding 9 milijardi plus PDV.
Prije javnog licitiranja Mikyol je odustao, a početna cijena je bila 20 milijardi plus PDV.
TAV Havalimanlari i IC Ictas-Fraport su se povukli nakon što je konzorcij Limak/Kolin/Cengiz/Ma-Pa/Kalyon dao ponudu u visini 22 milijarde 152 miliona eura, što zajedno s PDV-om iznosi oko 26 milijardi i 140 milion eura.
Predsjenik upravnog odbora Limak Holdinga Nihat Ozdemir smatra kako će prvi radovi na izgradnji početi u toku godine dana, a na pitanje novinara: “Kako se će se zvati treći istanbulski aerodrom?”, Ozdemir je odgovorio: “Aerodrom je imovina Republike Turske. Stoga će i ime aerodroma dati državni čelnici.”
Treći istanbulski aerodrom će u pogledu kapaciteta putnika biti “lider u svijetu”, a nakon okončanja svih radova očekuje se da će, s kapacitetom od 150 miliona putnika godišnje, biti najveći aerodrom u svijetu.
Projekat izgradnje aerodrom odvijat će se u četiri etape, a predviđa ugradnju 350 hiljada tona željeza i čelika, 10 hiljada tona aluminija i 415 hiljada kvadratnih metara stakla, a predviđa se da će izgradnja grandioznog aerodroma koštati 10 milijardi 247 miliona eura.
Predviđa se da svi radovi na izgradnji novog istanbulskog aerodroma budu okončani do kraja 2018. godine.
(Agencija Anadolija)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.