21.4.2024 14:02
Breaking News

Jačanje saradnje kroz modernizaciju VCG i školovanje naših kadeta u Turskoj

Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković sastao se danas u Istanbulu sa ministrom nacionalne odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom.

Ministar Bošković je iskazao zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i Republike Turske u oblasti odbrane i istakao spremnost za njeno intenziviranje kroz nove bilateralne projekte, posebno imajući u vidu veoma razvijenu vojnu industriju Republike Turske.

Bošković je informisao turskog kolegu o procesu modernizacije Vojske Crne Gore, kroz opremanje jedinica i razvoj vojnih sposobnosti. On je izrazio zadovoljstvo uspješnom implementacijom Okvirnog sporazuma za nabavku uniforme za potrebe naše vojske na period od pet godina.

U skladu sa sporazumom, prošle godine je pripadnicima Vojske Crne Gore iz Turske isporučena uniforma visokog kvaliteta, a tokom ove se očekuje nabavka terenske, službene i pilotske uniforme, kao i odjeće za vazduhoplovne tehničare.

Ministar Akar je izrazio zadovoljstvo napretkom bilateralne saradnje Crne Gore i Turske, čijem će unapređenju snažno doprinijeti i nedavna odluka Ministarstva odbrane Crne Gore o školovanju kadeta na vojnim akademijama u Republici Turskoj. Akar je kazao da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan partner međunarodne zajednice, posebno ističući značajan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Osvrćući se na bezbjednost ovog regiona i aktuelne bezbjednosne izazove, Akar je naglasio važnost  jačanja integrisanog djelovanja, čime možemo zajednički doprinijeti bezbjednijem okruženju.

Ministar Bošković sjutra će posjetiti IDEF, Međunarodni sajam odbrambene industrije koji se 14. put održava u Istanbulu.

 

https://portalanalitika.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.