18.7.2024 2:54
Breaking News

KAVARIĆ: Vlade Crne Gore i Turske imaju odlične odnose

Vlada Crne Gore na dnevnoj bazi ima komunikaciju sa turskim kompanijama o mogućim investicijama u sektor energetike, a ne manje važno je pomenuti i saradnju u oblasti obrazovanja, kao važnu osnovu za unaprjeđenje odnosa dvije zemlje, kazao je danas ministar ekonomije Vladimir Kavarić na konferenciji „Turska i Balkan, odnosi: prošlost, sadašnjost i budućnost“ organizovanoj na Univerzitetu Donja Gorica (UDG).

Ministar Kavarić je kazao da su turski investitori danas prisutni u svakom važnom segmentu crnogorske ekonomije, kao što su metalna i pomorska industrija i turizam, kao i da postoje snažna uvjeravanja da su turske kompanije voljne da uzmu učešće i u procesu restrukturiranja crnogorske aluminijumske industrije. Kavarić je ocijenio da Vlade Crne Gore i Turske imaju odlične odnose, koji ohrabruju ne samo ekonomije dvije zemlje, već i samo društvo, da sarađuju više. On je kazao da, kada su u pitanju kulturološki odnosi Turske i Crne Gore, dvije zemlje razumiju jedna drugu i ocijenio da su ekonomski sistemi dvije zemlje međusobno kompatibilni.

„Vjerujem da Turska kao svjetski ekonomski gigant i Crna Gora kao mala balkanska zemlja temelje svoj razvoj na istim osnovama, kao što su otvorenost društva, privatni sektor kao pokretač ekonomskog rasta, zaštita svojinskih prava“, kazao je ministar Kavarić.

Na otvaranju današnje konferenije govorio je rektor Univerziteta Donja GoricaVeselin Vukotić, rektor Istanbul Sabahattin Zaim University  Mehmet Bulut, kao i ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović održao je prezentaciju na temu „Jačanje saradnje između Crne Gore i Turske, sa posebnim osvrtom na ekonomsku sferu“.

Jedanaestu Međunarodnu konferenciju organizovala je neprofitna organizacija Ankara Center for Thought and Research (ACTR-ADAM), u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica.  Neprofitna organizacija ADAM osnovana je 2006. godine od strane grupe akademika iz Ankare, sa ciljem unaprjeđenja kvaliteta društvenih resursa, kao i podrške društvenim i kulturnim aktivnostima mladih generacija.

http://www.portalanalitika.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.