16.4.2024 2:26
Breaking News

Kupovina nekretnina u Turskoj

U Istanbulu se mogu naći stanovi prigodni za svačiji džep, a njegova kozmopolitska i historijska struktura privlače mnoge strane investitore

Istanbul je najprivlačnija destinacija za strane investitore u Turskoj, dok je Majami isto to za turske investitore u SAD-u.

Od 2012. godine, od kada je u pogon stupio zakon o prodaji nekretnina strancima u Turskoj, došlo je do velikog povećanja prodaje stanova strancima.

Od 18.000 stanova, koliko je prošle godine prodato strancima, trećina je kupljena u Istanbulu. Naime, u Istanbulu su stranci kupili 5811, u Antaliji 4352 a u Bursi 1318 stanova. Iračani su ti koji najviše kupuju stanove u Turskoj, a njih slijede državljani Saudijske Arabije, Kuvajta, Rusije i Velike Britanije.

Stranci su se najviše opredijelili za Istanbul, dok Turci, koji kupuju stanove van zemlje uglavnom se opredjeljuju za Majami. Oko 1000-1500 stanova kupljeno je u Majamiju od strane turskih državljana.

U Majamiju se mogu kupiti stanovi za 75-100 hiljada dolara. Te kuće se mogu izdavati, što znači da u narednih 15 godina prihodi od kirija otplate kuću.

Za kupovinu u Istanbulu najviše se opredjeljuju Arapi. U Istanbulu se mogu naći stanovi prigodni za svačiji džep, a njegova kozmopolitska i historijska struktura privlače mnoge strane investitore.

Trt Bosanski

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.