01.3.2024 17:53

Ljetnja škola jezika i kulture “Crna Gora moja postojbina”

Ljetnju školu jezika i kulture “Crna Gora moja postojbina” koja se održava od 20. do 30. jula ove godine u odmaralištu „Lovćen – Bečići” na Ivanovim koritima, pohađaće 60 polaznika iz jedanaest zemalja. Ljetnja škola jezika i kulture, čiji je organizator Uprava za dijasporu, namijenjena je djeci iseljenika iz Crne Gore, a njen cilj je da djeca naših iseljenika koja žive izvan Crne Gore, kroz igru i zabavu, unaprijede znanje jezika i upoznaju kulturnu, istorijsku i prirodnu baštinu Crne Gore.

Prva Ljetnja škola organizovana je 2007. godine, a do sada ju je kroz sedam generacija polaznika, pohađalo oko 350 polaznika. Tokom desetodnevnog boravka, učenja i druženja u odmaralištu „Lovćen – Bečići“, djeca na zabavan način upoznaju svoju postojbinu i usvajaju nova znanja – kroz više obrazovnih radionica iz crnogoskog jezika i književnosti, istorije, geografije, muzičke i likovne umjetnosti, baštine, kao i sportskih aktivnosti.

U večernjim časovima djeca će biti uključena u zabavni program Odmarališta zajedno sa djecom iz Crne Gore koja u istom terminu pohađaju francuski kamp jezika. Takođe su organizovani i prateći programi: razna sportska i druga takmičenja, izleti na Lovćen, Dolove, Cetinje, muzičke večeri, razgledanje kulturno-istorijske baštine i okolnih znamenitih područja.

U saradnji Ambasade Crne Gore u Republici Turskoj i Uprave za dijasporu ove godine iz Turske će biti 11 polaznika dok je interesovanje bilo veliko i samo su odabrana djeca iz Istanbula, Izmira i Kajserija.

Velikim interesovanjem porodica da njihova djeca upoznaju jezik, kulturu i sve ostalo pokazuje koliko je brojna iseljenička zajednica Crne Gore u Republici Turskoj, kojoj bi trebalo posvetiti što više pažnje i omogućiti što više programa kako bi se uspostavila dublja saradnja.

 

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.